2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A csendőrparancsnok szerint nem az ő feladatuk a tusnádfürdői anyamedve elköltöztetése

2018. július 30. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

Nemtetszését fejezte ki a Hargita megyei csendőr-főfelügyelőség vezetője, Dan Iamandi ezredes amiatt, hogy a környezetvédelmi minisztérium a Tusnádfürdő környékén látott medve megkeresését kérte az általa vezetett intézménytől. A csendőrparancsnok szerint az általa vezetett intézmény feladatköre nem terjed ki ilyen irányba.

„Két órán belül csak mi maradtunk, egy zernesti civil szervezettel, és nem értem az okát. A Környezetvédelmi Őrség kikapcsolta a telefont, Szép Róbert úr nem válaszolt a hívásokra, a vadásztársaságtól Rafain Zoltán úr jött és teljesen valótlan sajtónyilatkozatot adott a vonat által elütött két medvebocsról. Mi meg maradtunk, egy egész napon keresztül kerestük az anyamedvét, holott semmi ilyen jellegű tevékenység nincs a feladataink között. Nekünk a közrendre kellett volna vigyáznunk a nyári tábor környékén. Mivel ott nagyon sok ember volt, vállaltam, hogy 12 embert egész napon át járatok az erdőben, mert azok, akiknek el kellett volna látniuk ezt a feladatot, nem tették meg” - mondta a csendőrség vezetője.

Az ezredes szerint a törvényes előírások értelmében a csendőröknek csak abban az esetben kell közbeavatkozniuk, ha a medvék emberéletet veszélyeztetnek, illetve ha az állat csapdába került.

Hargita megye prefektusa, Jean-Adrian Andrei szerint hibásan jártak el a medve elköltöztetése kapcsán, és azok, akiknek ez lett volna a feladatuk, nem engedelmeskedtek a környezetvédelmi tárca parancsának.

A nagyvadat a zernesti medverezervátumba szállítanák a környezetvédelmi minisztérium engedélyével, de a hatóságok egyelőre nem találták meg az erdőben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS