2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 1 millió 128 ezer érvényes aláírással kerül majd a Minority Safepack az Európai Bizottság elé

2018. július 31. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

Az Európai Unió mind a 28 tagállamának nemzeti hatósága ellenőrizte a Minority Safepack kapcsán leadott támogatói nyilatkozatokat: 1 millió 320 ezer 246 aláírásból 1 millió 128 ezer 385-öt hagytak jóvá.

Emellett azt is igazolták, hogy a hét kötelezőt meghaladva, 11 tagállamban sikerült elérni a szükséges támogatói küszöböt, ami azt jelenti, hogy a Kisebbségvédelmi Európai Polgári Kezdeményezés, a Minority Safepack (MSPI) folytathatja útját az Európai Bizottság felé.

„Lezárult az ellenőrzési folyamat és örülünk, hogy a tagállamok nemzeti hatóságai jóváhagyták a támogatói nyilatkozatokat. Ez azt jelenti, hogy benyújthatjuk a kisebbségvédelmi kezdeményezést az Európai Bizottságnak. Ami szintén bebizonyosodott, hogy az RMDSZ az európai kisebbségvédelem zászlóshajója: sikerült megmozgatnunk az európai kisebbségeket, akik aláírásukkal egyértelműen és határozottan kifejezték igényüket arra, hogy az Európai Unió rendezze helyzetüket. Ez az eredmény az európai nemzeti közösségek sikere, a Kárpát-medencei magyar közösség sikere, és az RMDSZ nagy nemzetközi sikere” – szögezte le Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Románia, Szlovákia, Magyarország, Bulgária, Lettország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Olaszország – ezek azok az országok, ahol a Minority Safepack kapcsán gyűjtött támogatói aláírások száma meghaladta az előírt küszöböt. Az európai polgári kezdeményezések történetében 70 közül a Minority Safepack csupán az ötödik, amely sikerrel járt.

A kisebbségvédelmi kezdeményezés jövőjét illetően az ügyvezető elnök kiemelte: a számok nemcsak sikert, hanem felelősséget is jelentenek.

„Mi azt akarjuk, hogy európai törvény védje a kisebbségeket, amely kötelezi a tagállamokat jogaink tiszteletben tartására. Tisztában vagyunk azzal, hogy akkor kell benyújtanunk az aláírásokat, amikor megvan a megfelelő támogatásunk ahhoz, hogy sikerre vigyük küldetésünket. A következő időszakban partnereket fogunk keresni, akik támogatják kezdeményezésünket. Ugyanakkor, rendkívül fontos szerepe lesz a jövő évi európai parlamenti választásnak, hiszen ott dől el, milyen csapat kerül az EU-s intézményekbe: olyan személyek fognak ott ülni, akiknek fontos a kisebbségek sorsa, vagy azok döntenek jövőnkről, akik több mint 1 millió ember határozott kérését semmibe veszik” – mutatott rá Porcsalmi Bálint.

Hozzátette azt is, hogy az erdélyi magyaroknak olyan Európára van szükségük, amely kiáll az őshonos kisebbségek védelmében, és nem veszélyforrásként kezeli őket. Olyan Európára van szükség, amely értékalkotó, Európát gazdagító közösségként tekint az őshonos nemzeti kisebbségekre. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS