2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rohamosan terjed a sertéspestis

2018. augusztus 01. 20:03, utolsó frissítés: 20:03

Rohamosan terjed az afrikai sertéspestis Romániában, ahol már több mint 450 fertőző gócot azonosítottak, a kormánynál egymást érik a válságtanácskozások, amelyek a kór terjedésének megfékezését célozzák.

A kórokozó az ország észak-nyugati és nyugati részét, valamint a dél-keleti részét sújtotta leginkább. Máramaros, Szilágy és főleg Bihar megye érintett, ahol már 18 gócpontot fedeztek fel. A dél-keleti részen ennél jóval több van, Tulcea megyében több mint négyszáz gócpontot azonosítottak a hatóságok. Összesen Románia nyolc megyéje érintett a 41-ből.

A legtöbb esetben a kórokozó háztáji sertéseket fertőzött meg, 16 esetben vaddisznóknál fedezték fel, két esetben nagy sertéstenyésztő farmot támadott meg. Méreteit tekintve a legsúlyosabb esetet Tulcea megyéből jelezték, ahol egy 45 ezer állatot nevelő farmon ütötte fel a fejét a kórokozó, ezért valamennyi állatot el kellett pusztítani. Emiatt több száz munkahely került veszélybe.

A sertéstenyésztők érdekeit védő egyesület becslése szerint az idén 30 százalékkal kevesebb sertéshús fog piacra kerülni, mert a román gazdák sietni fognak állataik feláldozásával még mielőtt a kórokozó az ő farmjukon is megjelenne.

A járvány által sújtott gazdáknak piaci áron történő kártérítést ígért a kormány. Az állategészségügyi hatóság hét eleji bejelentése szerint a kárpótlások kifizetése már elkezdődött.

Bulgária tíz nappal korábban jelentette be, hogy kerítést fog építeni a bolgár-román határ bizonyos szakaszán, hogy megfékezze a járvány terjedését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS