2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eckstein: Johannis a román ultranacionalisták szavazataira hajt, de a magyarokét fogja elveszíteni

2018. augusztus 02. 15:21, utolsó frissítés: 15:37

Klaus Johannis államfő kedden alkotmányossági óvást emelt a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó új román közigazgatási törvénykönyv ellen. Az elnöki hivatal honlapján közzétett, csaknem százoldalas óvás majdnem egytized részében a ma is létező, vagy újonnan bevezetendő kisebbségi nyelvhasználati jogokat támadja.

Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ volt politikusa és Traian Băsescu exállamfő kisebbségi ügyekért felelős egykori tanácsadója úgy véli, hogy Johannis részéről ez pusztán csak egy politikai gesztus volt. Az államfő a román ultranacionalisták szavazatira számít, viszont cserébe el fogja veszíteni a magyarok voksait - nyilatkozta az RFI rádiónak.

Lényegében nem lepődtem meg. A közigazgatási törvénykönyv tartalmaz néhány ellentmondásos rendelkezést, amelyet már kifogásoltak és megtámadtak, elsősorban a Nemzeti Liberális Párt, amelyik Klaus Johannis államfőt támogatja. Tehát az alkotmányossági kifogás emelése nem volt meglepetés. Ami meglepetés volt, az az, hogy szinte az összes olyan cikkelyt is kifogásolta, amelyek bizonyos előnyöket biztosítanak a kisebbségeknek az anyanyelv-használat terén. Mindet alkotmányellenesnek találta, annak ellenére, hogy léteznek olyan erre vonatkozó nemzetközi egyezmények, amelyeket Románia is elfogadott. Elsősorban a regionális és kisebbségi nyelvekre vonatkozó egyezményekről van szó ” - fogalmazott Eckstein.
Ráadásul olyan előírásokat is kifogásolt, amelyek már 17 éve érvényben voltak a korábbi közigazgatási törvényben és azóta sem támadta meg őket senki - hangsúlyozta.

Ez csupán egy politikai gesztus, közelednek az elnökválasztások és Johannis azt nyilatkozta, hogy szeretne még egy mandátumot - szögezte le Eckstein. Ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy Johannis ezzel a gesztussal nem fogja elnyerni az ultranacionalisták szavazatait, viszont a magyarokét el fogja veszíteni, vagyis jobban járt volna, hogyha nem nyilvánul meg.

"Négy évvel ezelőtt a romániai magyarok nagy többsége Johannisra szavazott, valószínűleg részben a szász származása miatt. A magyarok nem szavaznak a PSD-re, ez van. Hiába mondja az RMDSZ, hogy szavazzanak egy PSD-s jelöltre, a magyarok többsége nem szereti a PSD-t és kész" - hangsúlyozta. Véleménye szerint az államfőnek ez a lépése azt fogja eredményezni, hogy az elnökválasztás második fordulójában a romániai magyarok inkább otthon fognak maradni.

Eckstein-Kovács Péter reagált az ActiveWatch nevű bukaresti civil szervezet szerdai jelentésére is, ugyanis a szervezet úgy véli, hogy ha az Alkotmánybíróság helyt ad Johannis kifogásainak, akkor azzal Romániát visszavetné a '90-es évekbe.

Eckstein azt mondta, hogy ajándékoz egy üveg Unicumot az államfőnek, amennyiben az alkotmánybíróság elfogadja azokat a kifogásait is, amelyeket a már 17 éve érvényben lévő cikkelyek ellen emelt. Mint fogalmazott, 99%-ban biztos benne, hogy ezeket a testület el fogja utasítani.

Arra a kérdésre, hogy államfő ezen döntése a magyar kormány malmára hajtja-e a vizet, amelyik így majd ismét megkérdőjelezheti a romániai magyar kisebbségek jogainak betartását - különösen az elmúlt időszakban elhangzó kényesebb nyilatkozatok kontextusában.

„A nyilatkozatok nem kényesek. A nyilatkozatok időnként egyenesen durvák. Azt nem mondhatjuk, hogy a magyar kormány ne érdeklődne a romániai magyar közösség jogai iránt. Ez egy érv. A politikában mindig találunk érveket. Majd meglátjuk, hogy hogyan reagál a magyar kormány erre a dologra. Mindenesetre előbb várjuk meg az alkotmánybíróság döntését. Az elnöknek az a gesztusa, amely számomra érthetetlen, nemcsak Budapesten lesz számon tartva, de más kormányoknál is ” - szögezte le az egykori RMDSZ-es politikus. (rfi.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS