2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Konstanca megyében tanulnak románul a felcsíki diákok

2018. augusztus 02. 16:21, utolsó frissítés: 16:21

Felcsíki gyerekeknek szerveztek román kommunikációs tábort a Konstanca megyei Cumpăna községben.


Számos témakörben egyeztetett augusztus 2-án, csütörtökön Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Marius Horia Țuțuianu, Konstanca megyei elnök. A megyei elöljárók elsősorban a mangáliai méntelep ügyében tárgyaltak.Hatalmas lehetőség rejlik a lóállomány feljavításának szempontjából a Konstanca megyei ménesben, éppen ezért levélben fordulunk az illetékes szervekhez, hogy a megyei tanácsokkal együttműködve kihelyezzék a méneket a szükséges településekre – emelte ki a megyeelnök.

Az elöljárók abban is megállapodtak, hogy szeptember közepén a Székely termék termelői is bemutatkoznak a tengerparti településeken évente megszervezett eseményen, a termés napján.

A román nyelvtanulás ügyében cseretáborozást alakítanának ki a Duna-delta- és tengerparti települések tanulói, valamint a Hargita megyei diákok között.

– Bár számos kiadvány és segédanyag kiadását is támogatja Hargita Megye Tanácsa, illetve igyekszünk mindent megmozgatni annak érdekében, hogy diákjaink ne bukjanak el a román vizsgákon, hiszem, hogy a leghatékonyabb módja a nyelvek elsajátításának az, ha a gyerekek egymástól, játszva tanulják meg – hangsúlyozta Borboly Csaba, és hozzátette, a Székelyföldre látogató konstancai gyerekeknek téli sportokat tanítanának meg, illetve lehetőségük nyílna megismerni az erdőket, mezőket, melyekkel otthon nem találkoznak.

Kiemelkedő tanulmányi előmeneteleik szerint választották ki azt a közel harminc felcsíki diákot, akik már idén, augusztus első hetében román kommunikációs táborban vehettek részt a Konstanca megyei Cumpăna községben.

A tanulókat többek közt Bőjte Csongor, Csíkdánfalva, valamint Gábor Tibor, Csíkkarcfalva polgármesterei is elkísérték a táborba.

Süket Zsombor, a Felcsík Kistérségi Társulás elnöke elmondta, a Hargita megyei tanulók öt konstancai település diákjaival vesznek részt közös programokon a táborban.

– Ez a tábor egyike azon önként vállalt tevékenységeknek, amiket annak érdekében teszünk, hogy a Hargita megyei gyerekek elsajátítsák a román nyelvet – mondta Borboly Csaba.

A megyei önkormányzat vezetője azt is elmondta, örömmel tölti el, hogy a Székely termék mozgalomnak ilyen váratlan hozadékai is vannak.

– Tavaly nyáron Mariana Gâju polgármester és csapata azért látogattak Hargita megyébe Cumpăna községből, hogy magukkal vigyék az országban egyedülálló Székely termék mozgalom jó példáit, és idén már közös gyerektáborokat szervezünk – mondta, és hozzátette, hisz abban, hogy a mozgalomnak megyehatárokon átívelő közösségépítő ereje van.

Süket Zsombor
elmondta, még ebben a hónapban várják vissza Felcsíkra a cumpănai diákokat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS