2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis az Alkotmánybírósághoz fordult, mert Dăncilă nem szólt neki, hogy szabira megy

2018. augusztus 03. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

Az alkotmánybírósághoz fordult Klaus Johannis államfő pénteken, kérve a taláros testületet az államelnök és a miniszterelnök között kialakult alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítására.

Johannis szerint alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő akkor, amikor Viorica Dăncilă kormányfő nem értesítette őt, hogy szabadságra megy, és arról sem, hogy pihenőnapjai idejére a kormány egy másik tagját bízta meg a miniszterelnöki feladatok ellátásával.

Az államelnöki indoklás szerint a Viorica Dăncilă kézjegyével ellátott 2018/247-es határozatban az áll, hogy augusztus 6-a és 13-a között Paul Stănescu kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter látja el a kormány operatív vezetésével járó feladatokat.

'Azáltal, hogy Románia miniszterelnöke elmulasztotta Románia államelnökének tudomására hozni, hogy 2018. augusztus 6-a és 13-a között képtelen eleget tenni feladatainak, és a 2018/247-es határozat révén a kormány egy másik tagját nevezte ki, hogy ideiglenes jelleggel ellássa a miniszterelnöki teendőket, a két hatóság között alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett.' - olvasható a dokumentumban.

Ezzel Románia miniszterelnöke több ponton megsértette az alkotmányt - érvel az államfő.

Johannis hozzáteszi, a miniszterelnök szerepe és hatáskörének sajátossága éppen az, hogy állandóan és megszakítás nélkül ellátja a funkciójával járó feladatokat, még a szabadsága ideje alatt is. Ha pedig valami miatt olyan helyzet adódik, amely képtelenné teszi a feladat betöltésére, akkor a miniszterelnök-helyettes kinevezésére vonatkozó alkotmányos előírások lépnek hatályba - szögezi le az államfő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS