2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: a liberális pártnak kell visszaállítania a normalitást az országban

2018. augusztus 04. 12:35, utolsó frissítés: 13:41

Románia 'kedvezőtlen' helyzetben van - jelentette ki szombaton, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos tanácsán Klaus Johannis államfő, aki hozzátette: tisztségéből kifolyóan egyáltalán nincs kedvére, hogy ezt kell mondania.

'A helyzet kedvezőtlen. Egyáltalán nincs kedvemre, hogy ezt kell mondanom, mert Románia államfője vagyok' - mondta Johannis és hozzátette: reméli, hogy a liberálisok segítségével az ország a helyes útra tér.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és 'cinkostársai' arra próbálják használni a hatalmat, hogy megmeneküljenek az igazságszolgáltatás elől - jelentette ki az államfő.

'Az utóbbi időben készült közvélemény-kutatások 80 százaléka azt mutatja, hogy a román állampolgárok szerint az ország rossz irányban megy. Ez önmagában is erős jelzés olyan körülmények között, hogy a PSD egy felmenő ágban lévő gazdaságot vett át, egy olyan Romániát, (...) amelyet egyre nagyobb tisztelet övezett az európai és euroatlanti struktúrákban. Mi történt? Mi változott meg? Hová tűnt a nemzetközi partnereink bizalma (...), optimizmusa? A magyarázat egyszerű. Egy politikus, név szerint Dragnea, néhány cinkostársával együtt megszerezte a hatalmat a PSD-n belül, és ezt saját érdekében próbálja használni, hogy megmeneküljön az igazságszolgáltatás elől. Nem érdekli őket sem az ország, sem a gazdaság, sem a románok, s mit szóljunk akkor a Romániáról Európában és a világban kialakult képről. Csak az érdekli őket, hogy megszabaduljanak a büntetőeljárásoktól. Ilyen még nem volt Romániában. Ilyen nem fordulhat elő egy demokratikus európai országban' - hangoztatta Johannis.

Johannis így arra jutott, hogy a liberális párt az, amelynek vissza kell állítania a normalitást Romániában.

'Ez az irreális vezetési stílus nem folytatódhat tovább. Egy racionális alternatívára van szükség, mindent meg kell tenniük azért, hogy visszaállítsák a normalitást Romániában. Ehhez arra van szükség, hogy a PNL egy erős, egységes párt legyen. Képesek erre! Legyenek határozottak! Állítsanak össze egy szolid, erős és komoly politikai programot. Legyenek egységesek és erősek (...), menjenek ki az emberek közé és győzzék meg őket, hogy van gazdasági elképzelésük, hogy valós reformot vezetnek be a közigazgatásban, hogy igazságos és pártatlan igazságszolgáltatást akarnak, hogy tudják, miként kell vezetni egy országot. Ne várjanak a választási kampányra - mondta Johannis.

Azokat, akik a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen mernek szólni, fényes nappal viszi el a rendőrség, mondta még az államfő.
'
Elképzelhetetlen akciókba kezdtek. Azokat, akik a PSD ellen mernek szólni, fényes nappal viszi el a rendőrség. Ilyen a kommunizmus sötét évei óta nem történt Romániában. Oda jutottunk? Visszatérünk oda, ahonnan indultunk? Felrúgjuk, amit generációk felépítettek? Felrúgjuk a jólétet, az ország imidzsét, a polgárok közötti összetartozást? Én azt mondom, hogy nem' - fogalmazott Iohannis.

Kifejtette: ilyen esetekre van 'megoldás' és a PNL részese lehet ennek.

'Ti vagytok ennek a megoldásnak a legfontosabb elemei. A PNL egy erős párt, vannak megoldásai és nincs egyedül. Nem vagytok egyedül! Milliók állnak mellettetek, mellettetek vannak más jóérzésű ellenzéki pártok, a civil társadalom és azt mondom, hogy idén ősszel, jövő év tavaszán az országnak vissza kell térnie a normalitáshoz. Nem ülhetünk karban tett kézzel és nézzük, hogy mindent, ami jó volt, mindent, amit Romániában felépítettek, szétverjenek csak azért, hogy egy szűk politikai csoport tagjait, akik rátették a kezüket a hatalomra, kimentsenek a bűnügyi felelősségre vonás alól. Ez nem lehet' - mondta az államfő a liberálisoknak.(agerpres)
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS