2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orban: Johannis esetleges felfüggesztése hazaárulás miatt csak egy Dragnea-féle ostobaság

2018. augusztus 06. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

'Ostobaságnak' minősítette hétfőn Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének felvetését, miszerint megfontolják, hogy hazaárulás gyanújával kezdeményezzék Klaus Johannis államfő felfüggesztését.

'Ez ismét egy ostobaság, amit Dragnea vezetett elő, akin egyre jobban látszik, hogy semmi egyébre nem tud gondolni, mint arra, hogy miként mentse magát a börtöntől' - nyilatkozta Orban a PNL végrehajtó bizottságának ülése után.

Orbán ugyanakkor „normálisnak és természetesnek minősítette” azt, hogy Johannis államfő részt vett a PNL országos tanácsának szombati ülésén.

'Egy korrekt, normális és természetes gesztus volt az államfő részéről. A PNL országos tanácsa arról döntött, hogy támogatja Klaus Iohannist, hogy megszerezze második elnöki mandátumát, (...) tehát természetes volt, hogy az államfő kiálljon a tanács elé és megfogalmazza üzenetét' - nyilatkozta Orban a PNL végrehajtó bizottságának ülése után.

Orban szerint a PNL 'összehangolja tevékenységét' Klaus Johannis államfővel.

A PNL elnöke 'szemenszedett hazugságnak' nevezte, hogy bármiféle közeledés lenne a liberálisok és a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) között. 'Aki a Szociáldemokrata Párt mellett van, az nem barátja a PNL-nek' - szögezte le Orban.

Liviu Dragnea vasárnap este mondta az Antena 3 hírtelevízió műsorában, hogy fontolgatják, hogy feljelentést tegyenek az elnök ellen hazaárulás miatt. Hozzátette, alakulatának szakemberei dolgoznak egy erről szóló dokumentumon, amelyről azonban nem egyeztetett még a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőjével, Călin Popescu Tăriceanuval.

"Még nem jutottunk oda, és én azt szeretném, hogy ne is kerüljön sor erre, de nem lehetetlen, mivel tetteivel (Klaus Iohannis államfő - szerk. megj.) gazdasági, politikai és stratégiai szempontból is hátrányos helyzetbe hozta Romániát" - fogalmazott Dragnea.

A PSD-elnök rámutatott, Johannis "több közelmúltbeli tette" is kimerítette a hazaárulás fogalmát. Ezek közé sorolta azt, hogy az elnök felszólította a kormányt, közölje, van-e pénz az államkasszában nyugdíjakra és a közalkalmazottak bérére. Dragnea úgy véli, ha ilyen felszólítás hangzik el az államfő részéről, erre a nemzetközi piacok azonnal reagálnak, ez kárt okozhat az országnak, akár a lej-euró árfolyamot is befolyásolhatja.

A szociáldemokrata pártelnök szerint ugyanakkor amiatt, hogy "nem parlamenti eszközökkel" próbálta megbuktatni a kormányt, az alkotmányos rend megváltoztatására való felbujtással vádolható Iohannis, aki több ízben is a kormány és a parlament ellen "uszított", "hazugságokat" állítva, és ezáltal azt a benyomást kelthette a külföldi befektetők körében, hogy nem stabil a román gazdaság.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS