2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meleșcanu: államtitkári szinten elemzik a lehetőséget, hogy Jeruzsálembe költöztessék a román nagykövetséget

2018. augusztus 07. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

Jelenleg az államtitkárok elemzik az izraeli román nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő esetleges elköltöztetésének lehetőségét - mondta kedden hat hónapos tevékenységi jelentésének ismertetésekor Teodor Meleşcanu. A külügyminiszter hozzátette: miután minden illetékes aláírta, a dokumentumot elküldik az elnöki hivatalnak és a parlament két házelnökének.

A nagykövetség esetleges elköltöztetésének előnyeit és hátrányait összegző dokumentumot a kormány felvetése után a külügyminisztérium készítette el, figyelembe véve az ENSZ Biztonsági Tanácsának érvényben lévő határozatát is, amely szerint az Izraellel diplomáciai kapcsolatot fenntartó országoknak Tel-Avivban kell működtetniük nagykövetségüket - mondta el a miniszter. Meleşcanu szerint még egy államtitkár aláírása hiányzik, majd a dokumentumot elküldik az elnöki hivatalnak és a parlament két házelnökének.

Arra a kérdésre, hogy a nagykövetség elköltöztetésének előnye vagy hátránya lenne-e több, a miniszter azt mondta, ezeket „nem lehet kvantifikálni”.

Meleşcanu abban reménykedik, hogy a nagykövetség esetleges elköltöztetésének ügye nem befolyásolja Románia pályázatát, hogy nem állandó tagságot nyerjen a Biztonsági Tanácsban, mert erre 'írott egyezségek vannak (...), és az adott szót be kell tartani'.

Románia aktív szerepet vállal a közel-keleti konfliktus megoldásában - hangsúlyozta Meleşcanu. A miniszter szerint ez azért van, mert egyrészt 'Izrael lakosságának 10 százaléka romániai emigráns, vagy azok leszármazottja', másrészt, a kommunizmus alatt „Románia azok közé az országok közé tartozott, amelyek a legnagyobb segítséget adták a palesztinoknak”.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS