2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az államfő háborog, amiért súlyosan megvágják az Államelnöki Hivatal költségvetését

2018. augusztus 07. 17:24, utolsó frissítés: 17:26

Klaus Johannis államfő úgy véli, hogy a költségvetés-kiigazítással a kormány megpróbálja akadályozni az állam egyik alapvető intézményének, az Államelnöki Hivatalnak a tevékenységét - mondta kedden Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő.


"Miután a parlamenti többség több ízben is megkísérelte amputálni Románia elnökének jogkörét, a kormány most a költségvetési szabotázs eme formájához folyamodik. Függetlenül attól, hogy mit gondolnak a kormányon levő politikai döntéshozók, itt nem Klaus Johannisról, hanem a román államról és annak állampolgárairól van szó" - fogalmazott Dobrovolschi a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

A szóvivő hangsúlyozta, a kormány eszközként használja fel a költségvetés-kiigazítást arra, hogy "megbüntesse" politikai ellenfeleit és azokat az intézményeket, amelyek nem tartoznak a Szociáldemokrata Párt (PSD) alárendeltségébe.

Mădălina Dobrovolschi szerint az Államelnöki Hivatal múlt héten a miniszterelnök nyilatkozataiból, majd egy, a kormány honlapján közzétett dokumentumból értesült arról, hogy azon intézmények közé tartozik, amelyek eredetileg megszabott büdzséjéből több mint 10 millió lejt vonnának el a költségvetés-kiigazításkor. A szóvivő szerint azért is érte őket meglepetésszerűen a döntés, mert előzőleg a pénzügyminisztériumtól azt az értesítést kapták, hogy 2,869 millió lejt vonnak el a hivataltól.

Rámutatott arra, hogy az intézmény átiratban jelezte a kormánynak, hogy költségvetésének 11 109 millió lejjel való (19 százalékos) csökkentése teljesen megbénítaná az ez évi tevékenységet, és tételesen felsorolta a harmadik negyedévi finanszírozási szükségleteket, a kormány azonban nem vette figyelembe érveiket - mondta Dobrovolschi.

"Ez egyértelműen bizonyítja, hogy az Államelnöki Hivatal költségvetésének csökkentése politikai indíttatású, önkényes döntés eredménye. Ezáltal a kormány akadályozza az államelnököt alkotmányos hatásköre ellátásában" - fogalmazott Dobrovolschi.

Hozzátette, hogy a keddi nap folyamán újabb átiratot küldtek a pénzügyminisztériumnak, kérve, hogy a tárca illetékeseivel eredetileg megtárgyaltak alapján módosítsák a tervezetet.

"A kormány hatáskörébe tartozik megszabni az egyes intézmények költségvetését, a kabinet azonban döntéseivel nem befolyásolhatja egyetlen állami intézmény működését sem. Azáltal, hogy ily módon jár el, a kormány politikai eszközként használja fel a pénzügyminisztériumot" - mondta még a szóvivő.

Mădălina Dobrovolschi ugyanakkor rámutatott, az Államelnöki Hivatal büdzséjének csökkentése ellehetetlenítheti a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozójának megszervezését is. A csúcstalálkozóra - amelyre 12 közép- és délkelet-európai ország államfője, az Európai Bizottság elnöke, valamint az európai és nemzetközi pénzintézetek vezetői kapnának meghívást, és amelynek keretében egy 600 résztvevős üzletember-találkozót is szerveznének - a tervek szerint szeptember 17-én és 18-án kerülne sor, az Államelnöki Hivatal szervezésében. Az intézmény büdzséjének lefaragása azonban veszélybe sodorja ezt a rendezvényt is, sértve ezáltal az ország külpolitikai érdekeit és rontva nemzetközi megítélését - mondta még a szóvivő.

A kormány csütörtök este jelentette a költségvetés-kiigazításokról szóló terveit, amelyben többek közt a titkosszolgálatok és az államelnöki hivatal jelentősen kisebb forrásokból gazdálkodhatnak, az egészségügyre, a tanügyre többet költene a kormány.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS