2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A hadsereg vesz négy új hajót, és öt F16-os repülőgépet

2018. augusztus 07. 17:35, utolsó frissítés: 17:35

Románia szeptemberben fizeti ki az Amerikai Egyesült Államoknak a második Patriot rakétavédelmi rendszer vételárát, összesen 2,486 milliárd lejt - közölte kedden Mihai Fifor védelmi miniszter.

A tárca első félévi tevékenységi mérlegének ismertetésekor Fifor emlékeztetett, Románia hét Patriot típusú rakétavédelmi üteg beszerzését tervezi. Az első üteg 745 millió dolláros vételárát tavaly decemberben fizették ki az amerikai kormánynak, szeptemberben pedig utalják a második ütegért fizetendő összeget, mintegy 2,486 milliárd lejt is.

A miniszter rámutatott, Románia három HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető-rendszert is vásárol, amelyből az első 409 434 586 dolláros vételárát februárban fizette ki, és ugyancsak februárban 142 707 217 eurót utaltak a 227 darab 8x8-as páncélozott csapatszállító megvásárlása érdekében. A 227 darabból 36-ot vesznek át idén, ezek közül hatot a Bukaresti Mechanikai Üzemben állítanak majd össze - hangsúlyozta Fifor.

A haditengerészetnek szánt négy új korvett beszerzési eljárását is elindították, e projekt becsült összértéke 1,6 milliárd euróra tehető - ismertette a tárcavezető.

Fifor hozzátette, a meglévők mellé további öt F16-os harci repülőgépet vásárol Románia Portugáliától, állítása szerint ezt a beszerzést is elindították már.

A védelmi miniszter sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy bár néhány országban ismét aktuálissá vált a téma, Romániában "egyhamar nem fog szóba kerülni" a kötelező katonai szolgálat visszaállítása. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS