2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanut foglalkoztatja a gondolat, hogy milyen lenne államelnöknek

2018. augusztus 08. 12:27, utolsó frissítés: 12:28

Napok óta azon spekulál a hazai sajtót egy jelentős része, hogy az Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) felbonthatja a szövetséget a Szociáldemokrata Párttal (PSD), és a Nemzeti Liberálisokkal kötne újat, ezzel pedig gyakorlatilag buktatná a kormányt is.

A találgatásokra most már Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke is válaszolt, miután a PNL elnöke, Ludovic Orban a minap jelezte, hogy semmilyen valóságalapja nincs ezeknek a híreknek.

Tăriceanu azt mondja, hogy semmilyen megbeszélése nem volt Klaus Johannis államfővel a koalíció felbontásáról és egy új parlamenti többség kialakításáról. A szenátus elnöke hozzátette: álhír a liberális erők egyesítése olyan körülmények között, hogy jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 'az elnyomó szervezetek dalnoka'.

„Semmilyen megbeszélésem nem volt az államfővel, sem konkrét, sem elvont (...). Láthatták, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően (...) a koalíción belül nem voltak zsarolási kísérletek (...) mindig megpróbáltuk egymás között megoldani a problémákat” - mondta Călin Popescu-Tăriceanu.

Az ALDE elnöke, a liberális erők egyesítésével kapcsolatban felidézte a Mircea Ionescu-Quintus egyesület alapításakor mondottakat.

„Minden párt nagy akar lenni (...), de számomra egy párt az azonos értékrendet vallók szervezete. A mai PNL az elnyomó szervezetek dalnoka, amely megengedte és támogatta az alapvető emberi jogok lábbal tiprását, azaz pontosan az ellentéte egy valódi liberális pártnak. Tehát, nincs amiről tárgyaljunk, (...) mert számomra a politikában az a fontos, hogy azok mellett lehessek, akik velem azonos értékrendet vallanak” - mondta Tăriceanu.

Az esetleges államelnöki jelöltséggel kapcsolatban Călin Popescu-Tăriceanu úgy fogalmazott, hogy nem lenne egy olyan dolog, ami 'megrémítené', de pillanatnyilag 'nem hajtja mérhetetlen ambíció'.

Beismerte, hogy a téma foglalkoztatja, és sokszor belegondol abba, hogy mit tenne ő, ha Románia államfője lenne. Hozzátette, hogy jelenleg „nagy különbséget tapasztal” aközött, amit az alkotmány ír az elnök szerepéről és a között, ami a valóságban történik. Azt mondta, hogy a koalícióban egyelőre nem döntöttek az elnöki tisztség megpályázásának módjáról. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS