2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pénzügyminiszter szerint nagyon sumákoltak tegnap az Államelnöki Hivatalban

2018. augusztus 08. 12:39, utolsó frissítés: 12:39

Az elnöki hivatal több bejegyzést tett kedden a FOREXEBUG-ba (a közintézmények pénzügyi helyzetét nyilvántartó számítógépes rendszer), mint máskor egy fél év alatt, és ez kérdéseket vet fel - nyilatkozta kedd este az Antena 3 televízió műsorában Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

„Kedden reggel, 9 óra 50 perkor az elnöki hivatal által bejegyzett események költsége 36,5 millió lej volt. 18 óra 30 perckor ez az összeg elérte a 45,9 millió lejt. Ez azt jelenti, hogy kollégáink egész nap egyebet sem csináltak, mint bejegyzéseket vezettek be a rendszerbe, hogy ezek végösszege elérje azt, amit korábban nyilvánosan bejelentettek. Ez több mint amennyit amúgy egy fél év alatt bevezetnek. Azért ez felvet néhány kérdést” - mondta a miniszter és emlékeztetett: az érvényben lévő jogszabályok szerint a rendszerben azt megelőzően kell bevezetni minden eseményt, hogy arra kiírják a közbeszerzést, és valószínűtlen, hogy "minden szerződést ma írtak alá".

„Két eset lehetséges: vagy már alá vannak írva a szerződések, ám akkor felmerül, hogy miért nem voltak a törvénynek megfelelően korábban bevezetve a rendszerbe, vagy ezeknek a bejegyzéseknek nincs fedezetük, lehet, hogy nincsenek szerződések” - vélekedett Teodorovici.

A költségvetés-kiigazítás tervezete szerint az államelnöki hivataltól megvonnának 11 millió lejt.

Az államelnöki hivatal telefonon és átiratban is jelezte a kormánynak, hogy a költségvetés megvonás súlyos működési nehézségeket okozhat a hivatalnak.

Az átiratra a pénzügyminiszter kedden annyit mondott: nem.

Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő sajtórétekezletén rámutatott: az intézmény átiratban jelezte a kormánynak, hogy költségvetésének 11,109 millió lejjel való (19 százalékos) csökkentése teljesen megbénítaná az ez évi tevékenységet, és tételesen felsorolta a harmadik negyedévi finanszírozási szükségleteket, a kormány azonban nem vette figyelembe érveiket. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS