2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csendőrségi szóvivő: a román csendőrség pártsemleges

2018. augusztus 09. 13:51, utolsó frissítés: 13:51

Azt ajánljuk az augusztus 10-ei tüntetés résztvevőinek, hogy határolódjanak el azoktól a felhívásoktól, amelyek erőszakos cselekményekre buzdítanak - fogalmazott csütörtöki sajtóértekezletén Marius Militaru, a román csendőrség kommunikációs szolgálatának vezetője azon a sajtótájékoztatón, amelyet a diaszpórában dolgozó romániaiak pénteki tüntetése kapcsán tartottak.

A maga során Georgian Enache, a fővárosi csendőrség szóvivője arra kérte a résztvevőket, hogy ne akadályozzák a csendőrök munkáját, ha esetleges erőszakos cselekedetek esetén közbe kell lépniük.

Ovidiu Grosu ellen, aki a tüntetés "igazi szervezőjének" vallotta magát nyilvános felbujtás miatt bűnvádi eljárást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), mert - állítja a vádhatóság - egy hétfő esti televíziós műsorban a rendvédelmi szervek elleni erőszakos fellépésre buzdította a külföldön élő románok 10-i demonstrációján részt venni szándékozókat.

A férfit 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték. Ez idő alatt nem szabad használnia az internetet, nem adhat interjút és nem vehet részt nyilvános gyűléseken.

Militaru ugyanakkor elmondta, hogy a román csendőrség a statútuma, a működését szabályozó törvény révén egy pártsemleges intézmény, nem „pretoriai erő valakinek a szolgálatában”, és ők az állampolgárok védelmében állnak az általuk nyújtott közszolgáltatás által.

A szóvivő felkérte az augusztus 10-ei tiltakozáson résztvevőket, hogy békés magatartást tanúsítsanak.

„A csendőrség mindig is erőszakmentesen védte azok biztonságát, akik békésen tüntettek. (...) és a törvényes rendelkezések betartásával továbbra is ezt tesszük” - szögezte le Militaru.

A szóvívó úgy fogalmazott, hogy a csendőrség nem fogad el semmiféle polgári engedetlenséget, erőszakos cselekedetet, amely a társadalmi és az alkotmányos rend destabilizálására törekszik.

Emlékeztetett rá, hogy az utóbbi napokban több felhívás hangzott el, amely az állami intézmények elleni erőszakra buzdít.

„Mi nem játszadozunk ezekkel a dolgokkal és intézkedni fogunk. Mindenki, aki erőszakos cselekményre buzdít, a törvény előtt fog felelni tettéért. A csendőrségnek nem a konfrontáció a szerepe, éppen ezért arra kérünk mindenkit, határolódjanak el a bajkeverőktől, akik azt szeretnék, hogy radikalizálódjon a közhangulat, hogy válaszreakciót váltson ki a rendfenntartók részéről” - mondta Militaru.

Militaru legfontosabb üzenete az volt, hogy mindenki szabadon megnyilvánulhat, de az alkotmánynak megfelelően, ezt csak békésen teheti meg

„Biztosíthatok mindenkit, hogy a csendőrség nem tűr el semmiféle erőszakos cselekedetet, vagy erőszakos cselekedetre való felbujtást” - szögezte le a szóvivő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS