2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szakszervezeti vezető szerint az új nyugdíjtörvény alapján a nők 30%-kal kevesebb nyugdíjat fognak kapni

2018. augusztus 09. 14:04, utolsó frissítés: 14:26

Diszkriminatív az új nyugdíjtörvény tervezete - nyilatkozta csütörtökön Bogdan Hossu. Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke azt mondja, hogy a nők, ha az állam nem pótolja jövedelmüket, 30 százalékkal fognak kisebb nyugdíjat kapni, mint a férfiak.

"A konkrét szöveget még nem kaptuk kézhez, de abból, amit hallani lehet, több probléma is látszik. Először is, azáltal, hogy visszaosztanak a járulékfizetési idővel, a nők, akik kevesebb évet fizetnek járulékot, mint a férfiak, kisebb nyugdíjat fognak kapni. Ha ehhez még hozzászámítjuk azt a kedvezményként feltüntetett eljárást, miszerint azoknak a nőknek, akiknek három vagy annál több gyerekük van, a hozzájárulási időszakukat hat évvel lecsökkentik, akkor az ők nyugdíjuk nagyon alacsony lesz' - mutatott rá Hossu.

Számítása szerint ez oda vezet, hogy a nőknek általában 15 százalékkal, de a többgyerekes anyáknak legalább 30 százalékkal lesz alacsonyabb nyugdíjuk, mint a férfiaknak.

Hossu szerint a törvényben valahol benne kellene hogy legyen, hogy ezeket az éveket valamivel kompenzálják.

„A második negatív megjegyzés, hogy a nyugdíjpont értékét teljesen leválasztják a gazdaságról és a bérekről. Tehát, ha a fizetések viszonylag gyors ütemben nőni fognak, a nyugdíjak értéke nem fog változni” - állítja a szakszervezeti bizalmi.

Hossu emlékeztetett rá, hogy a jelenleg a nyugdíjpont az átlagfizetéssel és az inflációval együtt nő, a javasolt módosítások szerint azonban, ez csak az inflációval fog nőni.

„Ez a leválasztás a nyugdíjak középtávú befagyasztását jelenti” - hangsúlyozta Hossu.

Hozzátette, hogy az aktív lakosságot képviselő nagy szakszervezeti szövetségek képviselőit egyáltalán nem vonták be a nyugdíjtörvény módosításának kidolgozásába.

Mindez a feketemunkát ösztönzi, mert az alkalmazottak nem fogják tudni, hogy milyen nyugdíjuk lesz a jövőben - szögezte le Bogdan Hossu.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS