2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy EP-képviselő azt mondta a tüntetőknek, hogy előbb váltsák ki az „ostobasági igazolványt”, és csak utána menjenek a térre

2018. augusztus 10. 13:17, utolsó frissítés: 13:17

Maria Grapini szociáldemokrata EP-képviselő szerdán a következő bejegyzést osztotta meg Facebook-oldalán az ország határain kívül élő román állampolgárok péntekre, Bukarestbe tervezett demonstrációja kapcsán: "Tájékoztatjuk a diaszpórában élőket, hogy az ostobasági díjat az USR székhelyén kell befizetni. Ostobasági igazolvány nélkül nem lehet részt venni a tüntetésen".

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ezen felháborodott, és Maria Grapinit feljelentették az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD).

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke elmondta, hogy 2-3 héten belül megtárgyalják az ügyet. Az „a procedúra szerint” halad, és észszerű határidőn belül szeretnék tárgyalni az ügyet, de bizonyos törvényes terminusokat, például az érintettek beidézése kapcsán, be kell tartani - magyarázta Asztalos, mivel az USR azt kérte, hogy sürgősen vizsgálja meg a feljelentést és büntesse meg Maria Grapinit.

Az USR csütörtöki közleményében hangsúlyozza, a külföldön élő román közösségek sértegetése bárki részéről minősíthetetlen gesztus, magas köztisztséget betöltő személy részéről pedig teljes mértékben elfogadhatatlan.

„Ion Iliescu 1990-ben csirkefogóknak nevezte az Egyetem téren tiltakozókat. 28 év telt el azóta, de néhány román politikus ugyanazt a nyelvezetet használja, főleg amikor bírálat éri őket. A Maria Grapiniéhoz hasonló elsiklásokat meg kell büntetni, ha azt akarjuk, hogy fejlődjön a társadalmunk” - idézi az USR közleménye az alakulat külföldön élőket tömörítő szervezetének elnökét, Emanuel Stoicát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS