2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Országszerte japánsztrájkba kezdtek a börtönőrök

2018. augusztus 10. 14:28, utolsó frissítés: 14:28

Országszerte japán sztrájkot hirdettek pénteken a börtönőrök, ezzel tiltakozva a személyzethiány és a rossz munkakörülmények miatt.

Szamosújváron a büntetés-végrehajtási intézet mintegy 200 alkalmazottja viselt fehér szalagot. Ovidiu Bota szakszervezeti bizalmi elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy jóllehet Tudorel Toader igazságügyi miniszter a munkakörülmények javítását ígérte, a beruházásra fordítható költségvetést a felére csökkentették. Elmondása szerint a szamosújvári egységben 620 munkahely van, de a valóságban csak 480-an dolgoznak.

A vaslui-i börtönben Dan Gheţeu szakszervezeti bizalmi arról számolt be, hogy a miniszteri ígéretek ellenére az alkalmazottaknak 14.000 túlórát nem fizettek ki.

Botoşani-ban 170-en léptek japán sztrájkba. A szakszervezet nyilvántartása szerint itt 6 000 túlóra bérével adós a minisztérium az alkalmazottaknak.

Az Országos Börtönigazgatóság Szakszervezeti Szövetségének (FSANP) csütörtöki közleményében közölte, hogy tagjai péntektől japán sztrájkot hirdetnek tiltakozásul a 'hatóságok érdektelensége' miatt

'A FSANP Tudorel Toader igazságügyi miniszter menesztését kéri, akit a szervezet felelősnek tart a kialakult helyzetért' - írja a dokumentumban.

A FSANP követeléslistáján egyebek mellett szerepel a jobb munkakörülmények kialakítása és az összes túlóra kifizetése, visszamenőleg is.

A FSANP szerint az igazságügyi miniszter ezelőtt egy évvel a munkakörülmények javítását ígérte és azt mondta, hogy kidolgoznak egy több évre szóló beruházási tervet a helyzet javítására, azóta azonban az erre a célra fordítható költségvetés a felére csökkent.

A szakszervezet nyilvántartása szerint országos szinten több mint egymillióra tehető a ki nem fizetett túlórák száma. 'Az igazságügyi miniszter fél évvel ezelőtt ezek kifizetésére is ígéretet tett, de nem tartotta be a szavát' - jelzi a közlemény.

A FSANP kifogásolja a vezetők kinevezésekor gyakorlattá vált 'vazallusi módszert', kéri a 'bérdiszkrimináció' megszüntetését, és hogy a készülő statútum kidolgozásakor vegyék figyelembe a szakszervezetek javaslatait.

'Kérjük, hogy töröljék azt a törvénykezési szemfényvesztést, amellyel 2017. szeptember 15-től 30 százalékkal csökkentették a börtönökben dolgozók, a rendőrök és a katonák nyugdíját' - írja a közlemény.

Amennyiben a hatóságok nem veszik figyelembe követeléseiket, a FSANP életbe lépteti a kidolgozott tiltakozási programot. Eszerint augusztus 27-e és szeptember 27-e között 50-100 egyenruhás alkalmazott sztrájkőrséget áll a börtönök előtt, szeptember 1-je és 10-e között bűnügyi feljelentéseket tesznek az összes szakszervezet nevében, október 3-án utcai tüntetést és felvonulást tartanak Bukarestben az Országos Börtönigazgatóság és az igazságügyi minisztérium előtt, illetve között, ezt követően pedig nem állnak munkába egyetlen olyan intézményben sem, ahol nincs elég alkalmazott a munka biztonságos elvégzéséhez. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS