2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az olasz belügyminiszter azt kérte Romániától, hogy állítsa meg a rabszolgák exportját

2018. augusztus 10. 16:00, utolsó frissítés: 16:08

Az olasz belügyminiszter felhívta Románia és Bulgária figyelmét arra, hogy korlátozzák az ebből a két országból való "rabszolgák beáramlását" Olaszországba úgy, hogy figyelemsebben ellenőrzik a két országról induló szállítási járműveket.

200 bevándorló munkás tiltakozott nemrég Olaszországban a "Le a rabszolgasággal!” szlogent hangoztatva. A tiltakozást az váltotta ki, hogy 16 társuk halt meg két balesetben Foggia város közelében, amikor túlzsúfolt járműveken visszatértek a munkából.

A két baleset felkeltette az olasz közvélemény figyelmét is és széles körben megindult a diskurzus a bevándorló munkások jogairól. Az afrikai bevándorlók gyakran románokkal, bolgárokkal és lengyelekkel együtt dolgoznak a földeken.

Salvini a maffia számlájára írja az eseteket, ígérete szerint városról városra fogja felszámolni a bűnszervezetet. Salvini szerint ezreket tartanak bérminimum alatt a bűnözők, és ha ezek az emberek nem lennének ott, akkor az üzlet sem menne ilyen jól. Így megkérte a román és bolgár hatóságokat, hogy tegyenek valamit az ügyben, ellenőrizzék, ki hogyan hagyja el az országot.

Salvini elmondta, hogy csak a napokban 300 olyan járművet foglaltak le a határőrök, amelyek Bulgáriában voltak regisztrálva, és nem volt semmiféle biztosításuk. Ugyanakkor Olaszországnak csupán 116 rendőre van a Foggia körüli utak ellenőrzésére.

A belügyminiszter kijelentésére reagált a román belügy is, közleményükben kifejtik, hogy a bűnesetek felderítését nem kellene etnicizálni, és nem kellene diszkriminatívan nyilatkozni egy-egy ország állampolgárairól. Ugyanakkor kifejtik, hogy Románia az EU tagállamaként jelentős erőfeszítéseket tesz az illegális és az embercsempészet megfékezésére, annak bármilyen formájára, legyen az koldulás, szexuális kizsákmányolás vagy munkakizsákmányolás. "Románia vállalja a felelősséget az állampolgárai külföldi viselkedéséért, és betartja azokat a nemzetközi egyezményeket, amelyek az emberkereskedelem megfékezésére vonatkoznak” - írja a külügyminisztérium közleménye

A külügyminisztérium azt is kihangsúlyozza, hogy ugyan sok román állampolgár tartózkodik külföldön, de az ország együttműködik az illető országok hatóságaival, hogy ezekből ne származzanak problémák, és ezt az együttműködést akár kész szorosabbra is fűzni. Ugyanakkor azt is írja a közlemény, hogy Románia számtalan hatósági személyt küldött EU-s tagállamokba a problémák kezelésére, és azokra a helyekre, ahol szükséges, a külügyminisztérium munkacsoportot szokott küldeni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS