2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tízezrek a bukaresti tüntetésen, a csendőrség többször is könnygázt vetett be

2018. augusztus 10. 16:41, utolsó frissítés: 21:42

Bekísértek pénteken a rendőrségre egy 40 éves férfit, aki a csendőrök szerint zavarta a közrendet a bukaresti Victoriei téren zajló tüntetés környékén.


A csendőrség közleménye értelmében egy másik személyt is előállítottak péntek délután, mivel spray-festékeket találtak nála. Állítólag korábban figyelmeztették, hogy ezekkel a tárgyakkal nem vehet részt a tüntetésen, mire ő elment, később azonban visszatért.A Hotnews tájékoztatása szerint most a hír megírásának pillanatában körülbelül 500-an tüntetnek, voltak még kisebb összetűzések a csendőrök és a tüntetők között, utóbbiak könnygázt is bevetettek.

Frissítés:

Az Agerpres a SMURD-ra hivatkozva az írja, hogy csendőr is megsérült a tüntetésén.

A fővárosi rohammentő-szolgálat illetékese, Bogdan Opriţa szerint a csendőr az alkarján sérült meg, kórházba szállították.

Opriţa arról is tájékoztatott, hogy a tüntetők közül öten lélegeztek be könnygázt. Közülük hárman elutasították az orvosi kivizsgálást, a másik kettőt a helyszínen ellátják.

A Victoriei téren tüntetők elfoglalták péntek délután a Kiseleff utat és az Aviatorilor sétányt, közülük többen leültek a kormányszékhely bejárata elé.

Közben lovascsendőrük is érkeztek, és egy vízágyú is előkerült, egyes híradások szerint a tüntetők kövekkel és vizespalackokkal dobálák a csendőröket, erre ők könnygázzal válaszoltak.Feszült a hangulat, a demonstrálók többször kordonbontásba kezdtek. A tömeg időközben 20 000-esre duzzadt fel, egy adott ponton megpróbáltak bejutni a parlamentbe is.

Frissítés:

A Hotnews 80 000 emberről ír, a Digi24 100 000-ről, bár ez eléggé túlzásnak tűnik.

A helyszínen több ellenzéki politikus is megjelent, Dan Bara, az USR elnöke hihetlen erőszakosnak írta le a csendőröket, akik könnygázt fújtak a tömegbe.

A csendőrség ezzel szemben azt állítja, nem akarnak erőszakot alkalmazni,d e mindent be fognak vetni a helyzetkontroll alatt tartásának érdekében. Ugyanakkor azt is mondják, hogy kimentek a térre a focicsapatok ultrái, kérik a békés demonstrálókat, hogy határolódjanak el tőlük.

Íme egy videó felülnézetből is.A Digi24 úgy tudja, hogy az összecsapásoknak 140 sérültje van.

Közben tüntetnek más városokban is, Kolozsváron körülbelül 8000-en, Iași-ban 6000-en, Nagyszebenben 4000-en körülbelül.

(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS