2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Háborús hangulat volt péntek este Bukarestben

2018. augusztus 10. 23:22, utolsó frissítés: 2018. augusztus 11. 10:54

A csendőrség 23:00 órakor elkezdte kiüríteni a teret, holott még több ezer tüntető kívánta folytatni a tiltakozást. A rohamosztag könnygázgránátokat lőtt ki az ott tartózkodókra, mire egy csoportnyi ember köveket és üvegeket dobált vissza.


(A helyzetet csak rosszabbította, hogy a csendőrök már 19:00 órától kezdve körülbelül negyedóránként könnygázt fújtak az emberekre, volt néhány rendbontó ugyan, de nem célzottan ők kapták, hanem mindenki, aki a közelben volt.)

Ezután tüntetők egy csportja ütlegelni kezdett két csendőrt (az egyik nő volt), néhány más tüntető próbálta megakadályozni testükkel védve a bántalmazást. A csendőrség – amely előbb visszavonult – erőből tért vissza, még több könnygázt vetett be, mint az este alatt bármikor. Előkerült az a vízágyú is, amit korábban hoztak.

A legtöbb tüntető nem látta az első incidenst, ezért azt hiszik, hogy a csendőrök kezdtél el az erőszakot. "Nem megyünk el" skandálásokkal bírják egymást maradásra, közben sokan fuldokolnak a könnygáztól.

A csendőrök bejelentették, hogy fegyvereket is elveszítettek az összecsapásban, eddig kettőről tudni. A csendőrség visszatámadása tulajdonképpen kiszorította a néhány ezres tömeget a Victoria térről.

Megszólalt Klaus Johannis államfő is, de nem mondhatni, hogy túl ihletett pillanatban, néhány percre rá írta ki a Facebook-ra, hogy tüntetni mindenkinek joga van, de az erőszak elítélendő, mikor a tévécsatornákban már azok a felvételek domináltak, amikor éppen tüntetők bántanak csendőröket. Johannis elítélte a csendőrség fellépését:A Nemzeti Liberális Párt alelnöke, Raluca Turcab azt nyilatkozta nemrég, hogy "arra utaló jelek vannak", hogy a PSD megrendelésére érkeztek a térre az ultrák. Azt is hozzátetette, hogy a PNL mindent meg fog tenni azért, hogy felelősségre vonják az erőszakot alkalmazó embereket.

Közben az összecsapások még tartanak, a csendőrök felé petárdákat dobálnak, ők könnygázzal válaszolnak.

A Kiesselef-sétányon közben teljes felszerelésben sorakoztak fel a csendőrök: lovas és kutyás osztagot is bevethetnek:Sorra szólalnak meg az ellenzéki politikusok. Dacian Cioloș volt miniszterelnök azt írta Facebook-oldalára, hogy a karhatalmak reakciója a tüntetésekre, de azoké is, akik az oszlatást parancsba adták, nagy veszélyt jelent a demokráciára. „Nem lehet arra igazolást találni, hogy könnygázzal támadsz nőkre, gyerekekre, tolószékes emberekre. Az 550/2004-es törvény 36-os cikkelye egyértelműen megtiltja az ilyesmit. Azok, akiknek az a feladat, hogy megvédjék a békés embereket, ehelyett veszélybe sodorták az életüket. Mindenkinek, akinek köze volt a parancs kiadásához, felelnie kell ezért” - írja Cioloș.

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) is kiadott egy közleményt, ebben Carmen Dan belügyminiszter lemondását kérik. Azt írják, hogy a csendőrök brutalitása a '90-es évekre emlékeztet.

Közben már minimum 250 sérültről lehet tudni.


Frissítés:


A tüntetés éjjel kettő körül ért véget, ekkor már csak kis csoportok és jelentős számú csendőr maradzt.

A katasztrófavédelem információi szerint összesen 440 személy, köztük 24 csendőr szorult orvosi ellátásra a téren, 65 személyt, köztük kilenc csendőrt kórházba szállítottak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS