2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea: a csendőrök csak tették a kötelességeiket

2018. augusztus 11. 18:21, utolsó frissítés: 18:21

Elfogadhatatlan, hogy a főváros szívében, a kormány épülete előtt "az ellenzék és az államfő által támogatott, szervezett csoportok támadást intézzenek az alkotmányos rend ellen" - nyilatkozta szombaton a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Közleményében Liviu Dragnea rámutat, a csendőrök nemcsak a kormánypalotát, hanem a rendet, a jogállamot, az állam intézményeit, az ország szuverenitását és függetlenségét is védik.

"A képviselőház és a PSD elnökeként biztosítom Románia minden állampolgárát: a parlament senkinek sem fogja megengedni, hogy felszámolja a demokráciát, felfüggessze az egyéni jogokat és szabadságokat, hogy megváltoztassa a választások eredményét, és hogy - erőszakkal - felborítsa az állam rendjét" - fogalmaz Dragnea.

A PSD-elnök ugyanakkor felhívást intézett azokhoz, akik továbbra is békésen akarnak tüntetni, hogy kerüljék az erőszakos rendbontók csoportjait.

A nagyobbik kormánypárt vezetője szerint a péntek este a Victoria téren történteknek "semmiféle demokráciában nincs helyük".

"A véleménykülönbségek semmilyen esetben nem igazolják az erőszakot. Súlyos, hogy ezeket az agresszivitásokat biztatások, provokációk vagy akár közvetlen beavatkozások előzték meg bizonyos ellenzéki pártok részéről. Mind közül a legsúlyosabb azonban Johannis elnök péntek esti felelőtlen üzenete, amelyben bírálta a csendőrök közbelépését, bár ők csak tették a kötelességüket, és minden intézkedést meghoztak a közrend visszaállítása érdekében" - áll Dragnea közleményében.

A PSD-elnök szerint Johannis nyilatkozatával aláásta az állam tekintélyét, és újabb erőszakra buzdít azzal a céllal, hogy döntse meg a jelenlegi kormányt, és állítsa a helyére "saját kormányát", ahogyan egyszer már volt példa erre mandátuma során. "Ezzel a hozzáállásával Johannis elnök ismét bebizonyítja, hogy az erőszakos és szélsőséges megnyilvánulások politikai szponzora. Sőt mi több: azzal, hogy felszólította a legfőbb ügyészséget, indítson vizsgálatot a csendőrök ellen, megfélemlíti a rendfenntartókat, előre megfontolt szándékkal az agresszorok oldalára áll, és azon intézmények ellen lép fel, amelyeket az alkotmány értelmében támogatnia kellene" - teszi hozzá.

Dragnea sajnálatosnak tartja, hogy egy demokratikus, békés tüntetés "illegitim politikai érdekek miatt" elfajult, számos sérültet követelve. "Az állam intézményeinek határozottan kell fellépniük a jogrend biztosítása, valamint az erőszakos incidenseket kiprovokálók felelősségre vonása érdekében" - áll még Liviu Dragnea közleményében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS