2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Carmen Dan: nem az államfő dolga eldönteni, hogy a csendőrség jogszerűen járt-e el

2018. augusztus 11. 19:15, utolsó frissítés: 19:15

'Súlyosnak' nevezte a péntek este történtetek Carmen Dan belügymniszter, aki hozzátette: nem vonható felelősségre a csendőrség azért, mert alkalmazta a törvényt.


„A tegnap súlyos dolgok történtek és nem hiszem, hogy valaki felelősségre vonhatja a csendőrséget azért, mert alkalmazta a törvényt. (...) Azt gondolom, hogy az esti csata nem a csendőrség és a békésen tiltakozó polgárok között zajlott” - vélte a miniszter.

A belügyminiszter megszakította pihenőszabadságát, de semmilyen módon nem avatkozott bele a téren történő események operatív irányításába.

Kifejtette, hogy 64, ügyészekből és rendőrökből álló csoport dolgozik a péntek esti események felderítésén, amely hosszadalmas lehet, hisz nagyon sok felvételt kell végignézni az agressziót kezdeményezők azonosításához.

A miniszter leszögezte, hogy a csendőrök nem fognak a politikusok kérdéseire válaszolni, ha pedig a pénteki események nemzetbiztonsági vonatkozásairól kell beszámolni, akkor ezt ő - ha igény van rá - a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén megteszi.

Úgy vélte, hogy elhamarkodott volt Klaus Johannis péntek esti állásfoglalása, amely brutálisnak minősítette a rendfenntartók fellépését, és leszögezte: a csendőrség tetteinek törvényességét nem az államfőnek, hanem a katonai ügyészségnek kell megállapítania.

A belügyminiszter felhívással fordult azokhoz, akik esetleg további tüntetéseken vennének részt, hogy határolódjanak el a provokátoroktól és azoktól, akik erőszakra buzdítanak.

Ugyanakkor a csendőrségtől azt kérte, hogy ne legyenek tekintettel a politikai nyilatkozatokra, hanem a törvénynek megfelelően lépjenek közbe, ha újabb erőszakos cselekedetekre kerül sor. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS