2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Benkő Erika: a nők politikai szerepvállalása Székelyföldön visszafordíthatatlan folyamat

2018. augusztus 11. 19:58, utolsó frissítés: 20:00

A nők közéleti szerepvállalásáról és annak körülményeiről beszélt Benkő Erika parlamenti képviselő a SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem Nőként, orvosként, önkéntesként, politikusként a világban című panelbeszélgetésén.
A képviselő elmondta, azt gondolja, hogy a legfontosabb az, hogy szeressük, amit csinálunk, értsünk hozzá, legyünk jók benne. Steve Jobsot idézte, aki szerint, ha azt teszed, amit szeretsz, soha többé nem kell dolgoznod. „Számomra a politika nem munka, hanem hivatás, hogy úgymond Max Webert parafrazáljam”- mondta a képviselő.

Benkő szerint Székelyföldön egyelőre nincsen hagyománya annak, hogy a nők aktívan részt vegyenek a közéletben, de ő azt gondolja, hogy ezen lehet változtatni, és változtattak is. Benkő Erika szerint a nők közéleti szerepvállalása Székelyföldön egy visszafordíthatatlan folyamat, minden fejlett társadalomban magától értetődő a nők jelenléte a teljes szakmai spektrumon, így a politikában is.

„Ugyanakkor az én jelölésem tekintetében például egyáltalán nem volt jelentősége annak, hogy nő vagyok. Ez egyszerűen nem számított. Ami nagyon sokat nyomott a latban az volt, hogy elhivatottan viszonyulok a közösség hosszútávú politikai céljaihoz, ezeket korábban is képviseltem, és a helyi szervezet számára egyértelmű volt, hogy a közösségi érdeket ugyanúgy fogom képviselni a román parlamentben is.” -ismertette a képviselő a jelöltállítási folyamat körülményeit.

A képviselő arról is beszélt, hogy többféle minta van arra nézve, hogy a nők hogyan kerülnek be a politikába és hogyan alakul a politikai pályafutásuk. Szerinte jellemzőbb, hogy a baloldali pártok inkább a kvótát részesítik előnyben, ennek eredményeképpen a baloldalon megszokottabb a nők jelenléte, és többen is vannak. A konzervatív pártok idegenkednek a kvótától, viszont szakmaiság tekintetében nem differenciálnak nők és férfiak között. „Magyarán, nem számít, ha nő vagy, amennyiben egy bizonyos szakterületen kiemelkedőt tudsz felmutatni. „Professional excellence”-nek hívják a konzervatív pártokban a nők meghívóját és névjegyét. Persze ez nem azt jelenti, hogy a baloldalon ne tevékenykednének nagyon kiemelkedő tehetségű nők. Mindössze arra utalok ezzel, hogy a konzervatív pártokban erre majdhogynem nincsen alternatíva” - magyarázta a képviselő, aki szerint az erdélyi magyar közélet valahol a kettő között van e tekintetben, a Nőszervezet sikereket ért el a kvóta terén, ugyanakkor a közéletben jelenleg aktív politikus nők egyike sem a kvóta miatt jutott az erdélyi politika élvonalába, hanem egyéni szakmai teljesítmény alapján.
„Azt gondolom, hogy mi nők nagyon hosszú utat tettünk meg az elmúlt évszázadban a konyhától a közéletig. Ahhoz, hogy ezt az utat folytatni tudjuk, nagyon fontos, hogy higgyünk magunkban, a képességeinkben, abban, hogy nincsen semmilyen lényeges különbség a női és férfi politikusok között. Mindig mindent az emberek minősége határoz meg, és a tekintetben vajmi keveset számít a nem.” -fejtegette a képviselő.

Benkő arról is beszélt, a feminizmus rengeteg irányzata és ágazata közül ő female empowerment irányzatával tud a leginkább azonosulni, mely a nők társadalmi szerepének a megerősítéséről szól.

„Az empowerment felhatalmazást jelent, megerősítést, felelősséggel és ugyanakkor erővel, hatalommal való felruházást. Tudom, hogy rengeteg probléma van az erdélyi magyar társadalomban, ami a nők és férfiak kapcsolatára vonatkozik. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom azt, hogy a megoldáskeresés mellett ne essünk túlzásokba, és a hangsúly ne tolódjon el az empowermentről az áldozatiság felé” -zárta előadását Benkő Erika. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS