2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ki kelti a diverziót, Johannis, vagy a PSD?

2018. augusztus 13. 19:18, utolsó frissítés: 19:18

Az erőszak és a tüntetések brutális leverése elfogadhatatlan - nyilatkozta hétfőn Klaus Johannis államfő és hozzátette: a bűnösöknek a törvény előtt kell felelniük.


"Az erőszak és a tüntetések brutális leverése semmilyen formában sem fogadható el. (...) A bűnösöket mielőbb azonosítani kell, és a törvény előtt kell felelniük" - hangsúlyozta Johannis.

Az államfő szerint a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) meg kell értenie, hogy kártékony a párt jelenlegi vezetése és a kormány és felszólította a őket, hogy vegyék komolyan az utóbbi napok tüntetéseit.

Az emberek, ha semmibe veszik őket továbbra is lázadni fognak. A PSD-nek meg kell értenie, hogy kártékony a párt jelenlegi vezetése és a kormány, s ennek beláthatatlan következményei lesznek. Felszólítom a szociáldemokratákat, hogy vegyék nagyon komolyan az utóbbi napok tüntetéseit és értsék meg, hogy nem az emberek ellen, hanem az emberek érdekében kell kormányozniuk" - mondta az elnök.

Johannis úgy véli, hogy Roméánia "akkut társadalmi válságba jutott", és válaszolt a PSD-nek, ugyanis a párt azt állítja, hogy diverziót akart kelteni az országban. Az államfő szerint inkább azok akartak diverziót kelteni, akik térdre akarják kényszeríteni az igazságszolgáltatást és a korrupcióellenes harcot'.

„Egy fordulóponthoz értünk, a román társadalom akkut válságba jutott, amelyben arra kell koncentrálnunk, hogy megvédjük a polgári, európai értékeket, amelyben a vétkesek elnyerik büntetésüket, amelyben a politikai pártok nem bűnözői csoportokat, hanem a társadalmat képviselik, amelyben a normalitás a szabály és nem a kivétel. Hogyan jutottunk ide? Mert egy jogos tüntetés utcai erőszakba és agresszióba fulladt. Vajon nem azok akartak-e diverziót, indokolatlan álfeszültséget kelteni, akik térdre akarják kényszeríteni az igazságszolgáltatást és a korrupcióellenes harcot?” - kérdezte Johannis?

A PSD hétfő délután adott ki egy közleményt, amelyben azt állítják, hogy Klaus Johannis viszályt szít, amikor megengedi magának, hogy az anarchikus, PSD- és kormányellenes tüntetéseket bátorítsa . A PSD azt kéri az államfőtől, hogy "felelősségteljes magatartást tanúsítson, és úgy viselkedjék, mint s románok elnöke, és járuljon hozzá a demokratikus jogok és szabadságok megerősítéséhez".

"Klaus Werner Johannis államfő a legfőbb felelős a társadalomban kialakult helyzetért. Utolsó nyilatkozataiból látszik, (...) hogy Johannis nem akart, vagy nem tudott minden román állampolgár elnöke lenni, az intézményes közvetítő, az alkotmány által előírt semleges fél. Ellenkezőleg, ahelyett, hogy ő lenne, aki egyesít, ő az, aki viszályt szít" - írja a dokumentum.

A szociáldemokraták szerint Johannis "megengedte magának, hogy az anarchikus, PSD- és kormányellenes tüntetéseket bátorítsa", és így jutottunk a 'szervező és engedélyek nélküli' augusztus 10-ei erőszakos tüntetésekhez. (...) Mindez nagyon is emlékeztet azokra az eseményekre, amelyek a Ponta-kormány lemondását, és az "ő kormányának" beiktatását megelőzte.

A PSD véleménye szerint "egy törvénytelen tüntetés kapcsán, ahol gyújtogattak, indokolatlanul megtámadták a rendfenntartó erőket azzal a céllal, hogy elfoglalják a kormány épületét, Johannis az alkotmányos rend védelme helyett, az agresszorok cinkosa és támogatója lett", aki aláássa az állam védelmezőinek hatalmát és tekintélyét, aki 'konfliktusokat tart fenn és széthúzást szít' és ezzel súlyosan eltér alkotmányos feladatától.

"A PSD azt kéri Klaus Johannis államfőtől, hogy felelősségteljes magatartást tanúsítson, és úgy viselkedjék, mint s románok elnöke, és járuljon hozzá a demokratikus jogok és szabadságokmegerősítéséhez" - írja a közlemény. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS