2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Üzent az Európai Bizottság a megvert osztrák újságíró miatt

2018. augusztus 14. 10:15, utolsó frissítés: 10:15

Fontos, hogy az újságírók szabadon gyakorolhassák mesterségüket - nyilatkozta hétfőn az Európai Bizottság (EB) egyik sajtószóvivője annak kapcsán, hogy az osztrák közszolgálati televízió (ORF) egyik operatőre is megsérült a pénteki, bukaresti kormányellenes demonstráción.


"Nem kívánjuk kommentálni Románia belügyeit. Ami az operatőr esetét illeti, kategorikusan állítjuk, fontos, hogy az újságírók szabadon, akadályok nélkül gyakorolhassák mesterségüket" - válaszolt egy sajtótájékoztatón Christian Spahr szóvivő az ORF munkatársának, aki a tüntetés közben megsérült kollégája esete kapcsán azt kérdezte a szóvivőtől, az EB szerint készen áll-e Románia az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvételére.

Korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár két Twitter-üzenetben is elítélte a bukaresti demonstráción történt erőszakos cselekményeket, sajnálatát fejezve ki, hogy a sérültek között újságírók is vannak, köztük egy, az ORF-nél dolgozó operatőr.

"A szólásszabadság és a sajtószabadság az Európai Unió alapvető szabadságai, amelyeket feltétel nélkül védeni kell" - fogalmazott Kurz.

Július elsejétől hat hónapon át Ausztria tölti be az Európai Unió soros elnökségét.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS