2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Belügyminiszter: katonai ügyészség felügyelte a csendőri beavatkozásokat. Katonai ügyész: nem!

2018. augusztus 14. 13:14, utolsó frissítés: 13:14

A csendőrség péntek esti közbelépései egy katonai ügyész felügyelete alatt zajlottak - nyilatkozta kedden Carmen Dan belügyminiszter. A főügyész szerint nem volt katonai ügyész a csendőrség tevékenységét koordináló egységben.


Az erőszakba torkollt pénteki kormányellenes demonstráció kapcsán Carmen Dan miniszter cáfolta azokat az információkat, miszerint ő maga is részt vett volna a csendőrség közbelépéseinek irányításában.

"Azt hiszem, egyesek mindenképpen meg szeretnének szabadulni a belügyminisztertől és a kormánytól. Én azt mondom, maradjunk a normalitás talaján. (...) Vizsgálat folyik az ügyben, és én állok a nyomozó hatóságok rendelkezésére, azt akarom, hogy végezzék a munkájukat és állapítsák meg, hogy a miniszter hatáskörének megfelelően járt-e el" - fogalmazott Dan.

A tárcavezető rámutatott, nem érzi felelősnek magát azért, ami a péntek esti tüntetésen történt, ugyanakkor hangsúlyozta, a csendőrség közbelépései egy, a Victoriei téren jelen levő katonai ügyész felügyelete alatt zajlottak.

A katonai ügyészség főügyésze azonban cáfolta az információt. Ionel Corbu kedden azt mondta, augusztus 11-én, szombaton délután azzal az igényléssel fordult hozzájuk a fővárosi csendőrség, hogy jelöljenek ki egy katonai ügyészt a mobil parancsnokságba, ezt azonban elutasították. Arra a kérdésre, hogy péntek este volt-e katonai ügyész a csendőrség irányítóegységében, Corbu így válaszolt: "Biztosítom önöket, hogy nem". Azt is megkérdezték tőle, hogy törvényi szempontból indokolt lett volna-e a katonai ügyész jelenléte. "Semmi szín alatt nem" - válaszolt a bukaresti katonai ügyészség vezetője.

A főügyész azt is elmondta, hogy nem kapták meg a csendőrségtől a kért dokumentumokat, de azonosítani tudják a péntek esti, bukaresti kormányellenes demonstráción közbelépő csendőröket - nyilatkozta kedden a bukaresti katonai ügyészség főügyésze.

Ionel Corbu szerint a csendőrségtől kikért iratok alapvető fontosságúak a csendőrség közbelépésének kivizsgálása szempontjából. "Vannak különleges azonosítási módszerek. A sisakjukon vagy egy azonosítószám, tehát előbb vagy utóbb azonosítani fogjuk őket" - mondta.

A főügyész hozzátette, továbbra is érkeznek a feljelentések olyan személyektől, akik megsérültek a csendőrség pénteki közbelépése nyomán. Csak a tegnapi nap folyamán 14 panaszt regisztráltak, és öt személyt hallgattak ki tanúként - mutatott rá.

A legfőbb ügyészség szombaton jelentette be, hogy a katonai ügyészség hivatalból bűnügyi kivizsgálást indított a péntek esti bukaresti tüntetésen történt incidensek, valamint a csendőrség közbelépései kapcsán. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS