2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tomac és Johannis is ellenzéki összefogást sürget

2018. augusztus 14. 17:23, utolsó frissítés: 17:23

Az egyetlen módszer, hogy az ellenzéki pártok egy hiteles alternatívát kínáljanak a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben az, hogy tárgyalásokat kezdjenek egy PSD-ellenes politikai pólus kialakításáról - jelentette ki keddi sajtóértekezletén Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke.

Hat hónapja próbálom megmagyarázni, hogy az egyetlen módszer, hogy az ellenzéki pártok egy hiteles alternatívát kínáljanak a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben az, hogy tárgyalásokat kezdjenek egy PSD-ellenes politikai pólus kialakításáról. Sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem képes egyedül elég szavazatot gyűjteni, sem a többi párt nem elég erős egyelőre. A PSD kihasználta politikai ellenfelei hibáit és az ország 3200 polgármesteri székéből csaknem 2000-et megszerzett. Ezért szorgalmazzuk mi azt, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák. (...) Ha nem kezdünk párbeszédet egy PSD-elleni pólusról, megosztottak maradunk. Eddig erről semmilyen komoly tárgyalásra nem került sor (...), de már holnap el kell ezeket kezdeni.

Tomac szerint itt már nem az egyes pártok célkitűzései, hanem 'Románia jövője' a tét, és a PMP készen áll a tárgyalások megkezdésére.

Hétfőn Klaus Johannis államfő felszólította az ellenzéki pártokat, hogy legyenek tekintettel az ország érdekeire, tegyék félre 'büszkeségüket és kicsinyes érdekeiket', és kezdjenek párbeszédbe.

'Egy felhívást szeretnék intézni az ellenzékhez. Az alternatíva nem magától jön! Csak kemény munkával, bölcs döntésekkel lehet az emberek bizalmát megnyerni. Az ellenzéken is múlik (...) az ország stabilitása. Kétségtelen, hogy egy átfogó párbeszédre van szükség az összes ellenzéki erő között! A felelős politikusok felül tudnak kerekedni büszkeségükön és kicsinyes érdekeiken, és mindenek fölé tudják helyezni az ország érdekeit, márpedig a románok érdeke az, hogy gátat vessenek a jelenlegi hatalom visszaéléseinek. Az ellenzéki erők összefogásával megvalósítható a románok által áhított alternatíva' - hangsúlyozta Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS