2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az alkotmánybíróság szeptember 12-én tárgyalja az államfő óvását a miniszterelnök szabadságával kapcsolatban

2018. augusztus 14. 18:46, utolsó frissítés: 18:46

Az alkotmánybíróság szeptember 12-én tárgyalja Klaus Iohannis államfő óvását Viorica Dăncilă miniszterelnök szabadságával kapcsolatban - nyilatkozták az AGERPRES hírügynökségnek az intézményhez közelálló források.

A kormány és az Államelnöki Hivatal keddi terminusig nyújthatta be az alkotmánybírósághoz az üggyel kapcsolatos saját nézőpontját.

Klaus Iohannis államfő augusztus 3-án fordult az alkotmánybírósághoz, kérve a taláros testületet az államelnök és a miniszterelnök között kialakult alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítására.

Iohannis szerint alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő akkor, amikor Viorica Dăncilă kormányfő nem értesítette őt, hogy szabadságra megy, és arról sem, hogy pihenőnapjai idejére a kormány egy másik tagját bízta meg a miniszterelnöki feladatok ellátásával.

Az államelnöki indoklás szerint a Viorica Dăncilă kézjegyével ellátott 2018/247-es határozatban az áll, hogy augusztus 6-a és 13-a között Paul Stănescu kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter látja el a kormány operatív vezetésével járó feladatokat.

'Azáltal, hogy Románia miniszterelnöke elmulasztotta Románia államelnökének tudomására hozni, hogy 2018. augusztus 6-a és 13-a között képtelen eleget tenni feladatainak, és a 2018/247-es határozat révén a kormány egy másik tagját nevezte ki, hogy ideiglenes jelleggel ellássa a miniszterelnöki teendőket, a két hatóság között alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett' - olvasható a dokumentumban.

Ezzel Románia miniszterelnöke több ponton megsértette az alkotmányt - érvelt az államfő.

Iohannis hozzáteszi, a miniszterelnök szerepe és hatáskörének sajátossága éppen az, hogy állandóan és megszakítás nélkül ellátja a funkciójával járó feladatokat, még a szabadsága ideje alatt is. Ha pedig valami miatt olyan helyzet adódik, amely képtelenné teszi a feladat betöltésére, akkor a miniszterelnök-helyettes kinevezésére vonatkozó alkotmányos előírások lépnek hatályba - szögezte le az államfő.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS