2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PNL a nép ügyvédjéhez fordul a marosvásárhelyi líceum megalapítását célzó rendelet miatt

2018. augusztus 16. 15:34, utolsó frissítés: 17:32

Múlt héten bocsátotta ki az oktatásért felelős minisztérium azt a kormányrendeletet, amely a marosvásárhelyi római katolikus iskola ideiglenes működését engedélyezi. A minisztérium ezáltal jogi személyiséggel látta el az intézményt, és ez azzal jár, hogy már idén szeptembertől beindulhat a tanítás az új intézményben.

Cristian Chirteş szenátor, a Maros megyei PNL elnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy pártja mindenképp a nép ügyvédjéhez fordul a kormányrendelet törvényességének kivizsgálása érdekében, ugyanis nem lehet, hogy a marosvásárhelyi tanfelügyelőséget és városi tanácsot megkerülve hozzon a kormány olyan döntéseket, amelyek feszültséget keltenek Maros megyében – főleg úgy nem, hogy ezt a döntést, titkos egyezség előzte meg, amelyet Liviu Dragnea házelnök és Orbán Viktor miniszterelnök kötött.

Az iskolaalapítás körüli jogi problémák 2016-ban kezdődtek, amikor a DNA vizsgálatot indított a Maros Megyei Tanfelügyelőség akkori igazgatója, Ştefan Someşan, illetve a katolikus líceum igazgatója Tamási Zsolt József ellen az alapítás és az osztályok átutalására vonatkozó szabálytalanságok miatt. Idén februárban a marosvásárhelyi ítélőtábla érvénytelennek minősítette a megyei tanfelügyelőség alapításra vonatkozó döntését és a magyar osztályok két más iskolából való átköltöztetését.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS