2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dan Tanasă ismét bírósághoz fordult, ha igazat adnak neki, akkor Rádulynak akár 100 000 lejt is ki kell fizetnie

2018. augusztus 17. 12:10, utolsó frissítés: 14:28

A Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) arra kérte a csíkszeredai bíróságot, hogy bírságolják meg Ráduly Róbert Kálmán polgármestert, amiért a városban még mindig vannak olyan közúti/forgalmi táblák, amelyek nem tartják be a nyelvi sorrendre vonatkozó jogszabályokat.

Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda polgármestere elleni keresetében az ADEC azt kéri, hogy a városvezető az országos bruttó minimálbér 20 százalékát fizesse ki minden napi késlekedésért. Emellett késedelmi kamat megszabását is követeli amiért a kétnyelvű táblák sorrendjére vonatkozó jogerős ítélet óta eltelt 9 hónap alatt nem sikerült maradéktalanul lecserélni azokat a táblákat, amelyeken előbb szerepel a magyar nyelv és csak utána az állam hivatalos nyelve. Az egyesület által kért pénzbírság megközelítheti a 100 ezer lejt.

Az ADEC 2016-ban kezdeményezett közigazgatási bírósági eljárást a megyeszékhely polgármestere és képviselő-testülete ellen, arra kérve a bíróságot, hogy kötelezze a városházát, hogy cserélje le azokat a közúti/forgalmi táblákat, amelyek nem tartják be az erre vonatkozó nyelvi jogszabályokat. A per másodfokon a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához került, amely tavaly szeptemberben megerősítette az első fokon született döntést, azaz jóváhagyta az egyesület kérését. (székelyhon)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS