2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dăncilă az Európai Bizottságnál panaszolta be Johannist, és védte a csendőrséget

2018. augusztus 17. 13:28, utolsó frissítés: 13:31

Viorica Dăncilă miniszterelnök levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek és Frans Timmermans alelnöknek, amelyben azt magyarázza, hogy a csendőrség jogszerűen lépett fel az augusztus 10-dikei a diaszpóra által szervezett tüntetésen.


Dăncilă ennél tovább megy, és azt állítja, hogy Klaus Johannis államfő felhívást intézett a tüntetések folytatására. A Ziare.com-nak politikai források elmondták, a levél románul íródott. Az EB is megerősíti, hogy megkapták a levelet, és a legrövidebb időn belüli válaszolni is fognak rá.

Siegfried Mureșan, az Európai Parlament Nemzeti Liberális Párt színeiben megválasztott képviselője a közösségi hálón publikálta a levelet.Dăncilă azt mondja, nem volt a tüntetésnek szervezője, különböző emberek erőszakra buzdítottak, így a csendőrök jogszerűen jártak el az oszlatás megkezdésével.

A miniszterelnök kifejti, hogy a hat hónapos kormányzásának pozitív a mérlege, léteznek kritikák is, amiket ő elfogad a véleményszabadsághoz való jog jegyében. Ebben a kontextusban hirdettek meg augusztus 10-re egy tüntetést, ahová a diaszpórát hívták össze, aminek azonban a miniszterelnök szerint nem voltak kikristályosodott célja.

Dăncilă arról panaszkodik, hogy Klaus Johannis nem tölti be az elnöki feladatait, amikor nem mediatizál a társadalom két csoportja között, hanem a tüntetések folytatására buzdít.

Ovidiu Vanghelie újságíró azt állítja, a levelet a miniszterelnök anélkül küldte el, hogy bárkivel konzultált volna előtte a Szociáldemokrata Pártból. (ziare.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS