2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ludovic Orban: Dăncilă hazudik (a levelében), és mondjon le!

2018. augusztus 17. 16:39, utolsó frissítés: 16:39

Viorica Dăncilă miniszterelnök hazudik a brüsszeli hivatalosságokhoz intézett levelében - véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Ludovic Orban szerint a kormányfőnek le kell mondania tisztségéről.


"Az, hogy megengedi magának, hogy hivatalos dokumentumokban szégyenteljes módon hazudjon, újabb bizonyíték arra, hogy ennek a marionettbábnak, aki antidemokratikus parancsokat hajt végre, mennie kell" - fogalmaz Orban pénteki közleményében, hozzátéve, hogy Dăncilă eme gesztusával ártott Románia európai uniós érdekeinek.

A PNL-elnök szerint a kormányfő Jean-Claude Juncker EB-elnökhöz és Frans Timmermans első alelnökhöz címzett levele, amelyet a kormány megpróbált eltitkolni, a bukaresti politikai vezetés rosszhiszeműségéről árulkodik, hiszen nem a valóságnak megfelelően mutatja be az augusztus 10-i tüntetésen történteket. Egy kormányellenes megmozdulás semmiképpen nem tekinthető államcsínynek, és az ehhez hasonló demonstrációk folytatása sem minősülhet illegitimnek - írja közleményében Orban, hozzátéve, hogy "csak egy Liviu Dragneához hasonló, tekintélyelvű mentalitással bíró politikai vezető gondolhatja ennek az ellenkezőjét".

A liberális pártelnök rámutat, a tiltakozáshoz való jogot az alkotmány szavatolja, és minden olyan kísérlet, amely ennek korlátozására irányul, "diktatórikus tendenciájú visszaélésnek" minősül.

"Az augusztus 10-én történtek után teljes mértékben legitim minden olyan, a békés tüntetőkhöz intézett felhívás, amely arra szólít fel, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni, és ne cenzúrázzák meggyőződéseiket. Viorica Dăncilă azonban nyilvánvalóan képtelen megérteni a demokrácia elveit, hiszen alig érti meg azt is, amit elé tesznek felolvasásra. A politikai műveletlenség, amelyről a miniszterelnök tesz tanúbizonyságot, súlyosan veszélyezteti Románia érdekeit és a demokráciát, amelyben még részük van az ország állampolgárainak" - fogalmaz Orban.

Az Európai Bizottság (EB) egyik illetékese megerősítette pénteken azt a sajtóértesülést, miszerint Viorica Dăncilă miniszterelnök levelet intézett Jean-Claude Juncker EB-elnökhöz és Frans Timmermans első alelnökhöz. Az AGERPRES hírügynökség megkeresésére az EB egyik sajtószóvivője azt mondta, rövidesen válaszolni fognak a levélre.

Az országos sajtó arról adott hírt pénteken, hogy a román kormányfő levelet írt az EB vezetőinek az augusztus 10-i, bukaresti tüntetésről, amely a demonstrálók és a rendfenntartók közötti erőszakos összecsapásokba torkollt. A miniszterelnök állítólag többek között azt írta levelében a demonstrációra utalva, hogy erőszakkal kísérlik meg félreállítani a legitim kormányt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS