2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

SRI: Nagyszabású kibertámadásokat intéztek június és augusztus között több romániai pénzintézet ellen

2018. augusztus 18. 13:52, utolsó frissítés: 15:32

Nagyszabású kibertámadásokat intéztek június és augusztus között több romániai pénzintézet ellen - közölte szombaton a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a Cyberint Országos Központ (CNC) elnevezésű alegysége által birtokolt adatokra és "biztos információkra" hivatkozva az AGERPRES hírügynökség szerint.

A CNC szerint a hekkerek különféle támadási eszközöket vetnek be, többek között a Cobalt Strike-módszert alkalmazzák, ami arra utalhat, hogy "keleti eredetű kiberbűnözői hálózat" áll a támadások hátterében.

A hackerek Advanced Persistent Threat-típusú módszerekhez folyamodnak, azaz különféle rejtett szoftverek segítségével átveszik az irányítást az informatikai rendszerek fölött, majd megtalálják a módját annak, hogy hasznosítsák az információkat, amelyekhez így hozzájutnak.

A bankok esetében gyakran használt módszerük, hogy törlik a készpénzfelvételi limitet, majd nagy összegeket vesznek fel bankautomatákból.

A pénzügyi intézmények elleni kibertámadások gyakorisága jelentősen nőtt az elmúlt években, nemcsak Romániában, hanem más országokban is - mutat rá szombati közleményében a SRI, hozzátéve, hogy igénylésre a pénzintézetek rendelkezésére bocsátja kibervédelemmel kapcsolatos szaktudását. Az erre vonatkozó esetleges igényléseket a cnc@cyberint.ro e-mail címre várják.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS