2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis: a kormány hazudik a költségvetés-kiigazításról, mert nincsenek forrásai

2018. augusztus 24. 19:23, utolsó frissítés: 19:28

Klaus Johannis államfő szerint a kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jóváhagyásának hiánya miatt késik a költségvetés-kiigazítás elfogadása - írja az Agerpres.


Péntek délután Nagyszebenben adott nyilatkozatában az elnök azt mondta, a nemzetbiztonság terén illetékes intézmények kivételével minden szakterület költségvetését kiigazíthatja a kormány, anélkül, hogy szüksége lenne ehhez a CSAT vagy az államfő jóváhagyására.

"Olvasom az újságban, hogy nem tudnak nyugdíjakat, fizetéseket adni, nem tudnak pénzt utalni az iskoláknak, kórházaknak, mert ezt én nem hagytam jóvá a CSAT-ban. Ez egy nagy hazugság. Az egészségüggyel, oktatással, nyugdíjakkal, fizetésekkel, mezőgazdasággal kapcsolatos költségvetés-kiigazításról dönthet a kormány" - fogalmazott az államfő.

Johannis szerint a legkézzelfoghatóbb magyarázat a Viorica Dăncilă vezette "inkompetens kormány" eme "hazugságára" az, hogy a kabinetnek nincs pénze a közalkalmazottak fizetésére és nyugdíjakra.

"Én már a legelején mondtam, hogy a Szociáldemokrata Párt felelőtlen költségvetést dolgozott ki, amelyet képtelenség gyakorlatba ültetni, és több ízben is felhívtam a figyelmet: a PSD és a kormány abba a helyzetbe fog kerülni, hogy nem lesz pénze a bérekre és nyugdíjakra" - tette hozzá.

Az Államelnöki Hivatal büdzséje kapcsán - amelyből a költségvetés-kiigazítási tervezet szerint több mint tízmillió lejt vonnának el - Johannis azt mondta: "Most nem erről van itt szó. Mi mindenképpen megleszünk".

Az Államelnöki Hivatal ma bejelentette, hogy a CSAT ülését szeptember 4-re hívta össze. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS