2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szájkaraté Hegedüs Csillával: itt az ideje annak, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatot elfogadjuk

2018. augusztus 24. 20:14, utolsó frissítés: 21:56

Az a cél, hogy az RMDSZ szervei társadalmi vitát kezdeményezzenek a bejegyzett élettársi kapcsolatról - mondta Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a Nőszervezet ügyvezető elnöke a Kolozsvári Magyar Napokon megszervezett Szájkaraté elnevezésű beszélgetésen – ahol az Szövetség politikusait kérdezhette a közönség.

A moderátor első kérdése arra az alkotmánymódosítást követelő kezdeményezésre vonatkozott, amely Romániában pusztán egy férfi és egy nő kapcsolataként rögzítené a család jogi meghatározását. Hegedüs Csilla erre azt válaszolta, hogy ő elvált anyaként nem fogadhatja el ezt a jelentésbeli leszűkítést. Sőt – tekintettel arra, hogy az RMDSZ profilja a kisebbségvédelem – arra is gondolni kell, hogy a szexuális kisebbségek jogaival mit kezdünk a jövőben. Az úgynevezett hagyományos család fogalmának beszűkítő definíciója helyett a már Magyarországon is létező bejegyzett élettársi viszony alkotmányba bevezetését tartja célszerűbbnek: „Itt az ideje annak, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatot elfogadjuk.” Erről a témáról a romániai magyar társadalomban nagyon különböző vélemények léteznek, ezért az a cél, hogy az RMDSZ szervei társadalmi vitát kezdeményezzenek róla. Hiszen ez a vita előrevisz bennünket a gondolkodásban.

A második kérdés Hegedüs Csilla örökségvédelmi tevékenységére vonatkozott, ami kapcsán az ügyvezető elnök elmondta, hogy úgy a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásával, mint más projektekkel az a céljuk, hogy a muzeális értékű épületeket közelebb hozzák a közösséghez, olyan programok és tevékenységek szervezésével, amelyek felélesztik és használat tárgyává teszik a múlt relikviáit. Hozzátette még, hogy Verespatak és a csíksomlyói búcsú UNESCO jelölését is fontosnak tartja, hiszen ezzel az ország kulturális jegyzékét lehet gazdagítani és értékesíteni. Megjegyezte, hogy a volt szakértői/technokrata kormány Verespatak UNESCO listára terjesztésére vonatkozó lépésének módjával nem értett egyet, hiszen az nem közösségi konzultáció következményeként történt.

Szó volt még az árvaházi gyerekek és a családon belül bántalmazott nők jogi és szakszerű védelmének biztosításáról. A visszaszolgáltatási folyamatban időközben felmerült jogi huzavonákról és akadályokról, amelyeket a szövetség a továbbiakban megpróbál elhárítani.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS