2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Trump ügyvédje nekiment a DNA-nak, de Washington nem ért egyet vele

2018. augusztus 28. 13:46, utolsó frissítés: 2021. május 19. 21:46

Hétfőn nyilvánosságra került egy levél, melyet Rudolph Giuliani, Donald Trump amerikai elnök ügyvédcsapatának a vezetője írt Klaus Johannis elnöknek, Viorica Dăncilă miniszterelnöknek, valamint a parlament két háza elnökeinek.


A levélben Giuliani aggodalmának adott hangot a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) túlkapásai miatt, valamint amiatt, hogy az igazságszolgáltatási intézmények több titkos együttműködési szerződést kötöttek a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI). Giuliani az egykori ügyészi tevékenységére is hivatkozva független szakértői bizottság felállítását javasolta az ügyészi túlkapások kivizsgálására, és azt is tanácsolta, hogy részesítsék amnesztiában mindazokat, akiket a titkos megállapodások alkalmazásakor elkövetett túlkapások által helyeztek vád alá és ítéltek el.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége szerint nem változott az amerikai álláspont a román korrupcióellenes harccal kapcsolatban - közölte kedden az Agerpres hírügynökség.

Donald L. Caroll, a nagykövetség szóvivője a hírügynökség kérdéseire válaszolva közölte: az Egyesült Államok kormánya nem kommentálja egyes magánszemélyek nyilatkozatait.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének szóvivője azt tanácsolta az Agerpresnek, hogy magát Giulianit kérdezzék a levélről. A szóvivő visszautalt arra a nyilatkozatra, amelyet a nagykövetség és a legfontosabb európai partnerországok nagykövetségei közösen adtak ki idén június 28-án.

Ebben azt hangoztatták, hogy Románia jelentős haladást ért el a korrupció visszaszorításában és a hatékony jogállam kiépítésében. „Arra biztatjuk a románokat, hogy haladjanak tovább ezen az úton” - fogalmazott a szóvivő.

Donald L. Caroll hozzátette: a nagykövetség figyelemmel kíséri az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvények módosítását, és fenntartja aggodalmát amiatt, hogy több módosítás is akadályozhatja a törvény betartatása érdekében történő nemzetközi együttműködést, és negatívan befolyásolja egy egész sor bűncselekmény elleni harcot.

A nagykövetség illetékese ugyanakkor arra biztatta a romániai politikusokat, hogy vizsgálják meg újra a különböző jogásztestületek - mint például a román Legfelsőbb Bírói Tanács, és az Európa Tanács két szaktestülete: a Velencei Bizottság és a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) - által megfogalmazott véleményeket.

Klaus Johannis kedden délelőtt a román diplomácia éves közgyűlése alkalmából a maga során szintén kifejtette, hogy Románia külpolitikájában nincs helyük a vitatható kísérletezéseknek, amatőr megnyilvánulásoknak. (mti/agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS