2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Annyi hiba van az új hatodikos történelem és földrajz tankönyvekben, hogy beperelik a szerzőit

2018. augusztus 28. 14:26, utolsó frissítés: 14:27

Bepereli a hatodik osztályos földrajz tankönyv szerzőit a Didaktikai és Pedagógiai Kiadó, számolt be a hírről a Marosvásárhelyi Rádió.

Az intézmény vezetője szerint több tucat hibát találtak a tankönyvben, ezért vonnák felelősségre a szerzőket. Maria Nistor szerint nemcsak a szerzők lehetnek a vétkesek, hanem a szöveg felülvizsgálói is, akik egy olyan tankönyvet méltattak, amely hemzseg a hibáktól.

A tanügyminisztérium a tankönyv újranyomtatását kéri a Didaktikai és Pedagógiai Kiadótól.

A minisztérium szerint annyi tartalmi hiba szerepel a tankönyvben, hogy az egy egyszerű hibajegyzék feltüntetésével nem tekinthető megoldottnak.

Az új 6. osztályosoknak szánt történelem tankönyvben például a tankönyv szerzői összekeverik az inkákat az aztékokkal, hibásan írnak több nevet, nem pontosak az idézetek és a könyvészeti hivatkozások sem megfelelőek.

A földrajz tankönyvben például összekeverik a két Duna-menti várost, Turnu Măgurelét és Drobeta-Turnu Severint. A Holt-tenger helyet cserél a Vörös-tengerrel, az elmúlt években függetlenné vált Dél-Szudán fel sincs tüntetve a térképen, valamint Londont és Párizst egyaránt a harmadik legnagyobb európai városnak titulálja a tankönyv, holott az Egyesült Királyság fővárosa az első, a francia főváros pedig fel sem fér a dobogóra.

A nyomtatott könyvek várhatóan rövid időn belül az iskolákba kerülhetnek. (Marosvásárhelyi Rádió/ erdelyfm.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS