2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Centenáriumi Székely Nagygyűlést hív össze a Székely Nemzeti Tanács

2018. augusztus 28. 15:14, utolsó frissítés: 15:16

A centenáriumi év alkalmából Székely Nagygyűlést hív össze a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A tervek szerint a nagygyűlésre november 18-án, 13 órától, Sepsiszentgyörgy főterén kerül sor.

Az SZNT szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye azt írja, hogy a nagygyűlésen a szervezők az elmúlt száz évre, az SZNT alapítóira, a Székely Hadosztályra és az ötven éve megszűnt Magyar Autonóm Tartományra fognak emlékezni.

„A centenáriumi nagygyűlés azonban nem pusztán a múlt tanulságainak összegzése, hanem egy olyan, jövőnek szóló rendezvény, amely új lendületet ad az autonómiaküzdelemnek”- írja a közlemény.

A szervezők az eseményre várják Székelyföld és Erdély ifjúságát is.

Az SZNT közleménye szerint: "meg kell üzenni Bukarestnek, hogy a székelyek nem mondanak le autonómiaigényükről! Az egymással harcban álló román közhatóságoknak pedig meg kell üzenni, hogy Románia vagy demokratikus jogállam lesz, vagy nem éri meg fennállásának kétszázadik évfordulóját!"

„A székelység alkotmányos rendet, jogállamiságot, ezen belül területi autonómiát követel”- írja még a közlemény. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS