2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Bihar Megyei Tanács százezer lejt fordít a sertéspestis károsultjainak megsegítésére

2018. augusztus 29. 11:56, utolsó frissítés: 11:57

Százezer lejes alapot hozott létre keddi ülésén a Bihar Megyei Tanács az afrikai sertéspestis által érintett önkormányzatok javára.

„Segítjük azokat a közösségeket, illetve polgármesteri hivatalokat, akik nehéz időket élnek meg a járvány terjedése miatt. A megyei költségvetésből elkülönített keretből finanszírozzuk azokat a kiadásokat, amelyek a helyi önkormányzatokat terhelik, itt főleg az infrastrukturális és szervezési költségekről beszélünk, mint a közbiztonsági intézkedések, a szállítás, a tetemek ártalmatlanítása a fertőzés terjedését kizáró módon, a helyszínek őrzése vagy a fertőtlenítés a települések területén” – nyilatkozta Pásztor Sándor.

A Bihar megyei tanács RMDSZ-es elnöke azt is bejelentette, hogy megkezdődik a sertéspestissel érintett települések gazdáinak kárpótlása. Az Apátkeresztúron élő gazdákat illető összeg megérkezett a megyei kormánybiztosi hivatalhoz, ahol meg is kezdik a kárpótlások kifizetését. Fokozatosan, a következő hetekben minden károsult gazdára sor kerül.

„Számunkra az első pillanattól kezdve nagyon fontos volt, hogy odaálljunk a gazdálkodók mellé és minden tőlünk, illetve a polgármesteri hivataloktól telhetőt megtegyünk.

Tudjuk, hogy nagy a baj, megértettük az érintett közösségek aggodalmait. Meglehet, hogy a hatóságok a sertésállományok megsemmisítésével a legkeményebb módszerhez folyamodtak, de most úgy tűnik, sikerült megállítani a járvány terjedését. Fontos, hogy gyorsan megkezdődik a gazdák kárpótlása” – mondta Pásztor Sándor tanácselnök.

Ioan Mihaiu, Bihar megye prefektusa szerint, az utóbbi két hétben egyetlen sertéspestis-megbetegedést sem igazoltak a megyében. A kormánybiztos tudatta, hogy megérkezett a pénz az első fertőzésgóc által érintett település, a Vedresábrány községhez tartozó Apátkeresztúron élő gazdák kárpótlására, akiknek sertésállományát a fertőzés megállítása érdekében megsemmisítették.

Keresztúron az első fertőzéshullám során 57 állatot pusztítottak el, ezeknek értékét a kormány piaci áron kárpótolja. Jelenleg, az első leadott és jóváhagyott dosszié esetében 50 ezer lej értékben utalják ki a gazdáknak a kártérítést.

„A következő időszakban várhatóan megérkezik a pénz a többi település, illetve dosszié esetében is. Megfeszített iramban dolgozunk, hogy befejezzük a papírmunkát minden érintett gazdaság vagy háztartás esetében, ahol leölték a sertéseket, hogy az érintettek minél hamarabb megkaphassák a kárpótlást” mondta Ioan Mihaiu prefektus. (közlemény))

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS