2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagyon nehéz helyzetben a Kovászna megyei gyermekvédelem: csak októberig van pénz a működésre

2018. augusztus 29. 12:49, utolsó frissítés: 13:08

Önerőből októberig tudja biztosítani Kovászna Megye Tanácsa a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Ellátási Vezérigazgatóság működési költségeit. A szociális háló fenntartására év végéig tizenöt millió lejre van szükség, a megyei önkormányzat szerdai rendkívüli tanácsülésen a vezérigazgatóság működésére 5 833 000 lejt hagyott jóvá.

Korábban is voltak gondok, de ennyire súlyos helyzet nem volt, hívta fel a figyelmet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy a mostani összeg jó részét a kormány helyett teszik ki.

„Már év elején sejtettük, hogy gond lesz, de azt senki nem látta előre, hogy a bukaresti hatalmat csak a saját politikai ügyei foglalják le és egyáltalán nem foglalkozik azzal, amivel kellene. Országszerte tarthatatlan helyzet alakult ki, mindenhol kínlódnak a pénzhiány miatt. Itt, Kovászna megyében októberig fedve vagyunk, de év végéig saját erőnkből nem tudjuk fizetni azokat a költségeket is, amelyeket a kormánynak kellene biztosítani. A szociális háló fenntartása fontos feladata a megyei önkormányzatnak, költségvetésünk közel felét fordítjuk erre a célra. Úgy gondolom, méltán várjuk el, hogy a kormány időben és a megfelelő szinten biztosítsa hozzájárulását a szociális rendszer működtetésére, mert az nem történhet meg 2018-ban, hogy ne legyen, amit az asztalra tenni az árva gyereknek” – kongatta meg a vészharangot Tamás Sándor.

A hiány abból is fakad, hogy a munkaügyi minisztérium a 2015-ban megállapított standard költségek alapján fizet a szociális szolgáltatások után, ugyanis központilag szabják meg, hogy egy adott szociális szolgáltatásnak mekkora lehet az anyagi és a személyi költsége.

A közszférában 2017-ben volt fizetésemelés, emiatt, de az inflációnak köszönhetően is jelentősen megnőtt a standard költségek és a valós költségek közötti különbség.

„Jelenleg a standardok a gyerekvédelem valós költségeinek 67 százalékát fedezik, míg a felnőttvédelem terén a reális kiadások 56 százalékára elegendő az, amit a minisztérium meghatározott. A szaktárca régóta ígéri, hogy aktualizálja ezeket a standardokat, de eddig nem történt konkrét lépés ez ügyben” – magyarázta Vass Mária, a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Ellátási Vezérigazgatóság vezetője.

„Tudtuk, hogy nehéz évünk lesz, az idén csak a legszükségesebbeket vásároltuk meg, amit lehetett, elodáztunk, de ezt sem lehet a végtelenségig művelni, hiszen gyerekekről, fogyatékkal élőkről van szó. Próbáljuk a minimális költséggel működtetni a rendszert, de hosszú távon ez nem fenntartható” – vázolta a helyzetet az igazgatónő, aki rámutatott, költségvetéskiigazítás nélkül nem tudják az évet végig vinni.

A Kovászna Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Ellátási Vezérigazgatóságnak nemcsak anyagi gondjai vannak, hanem szakemberhiánnyal is küszködik, a rendszerben jelenleg 511-en dolgozik, ahhoz, hogy optimálisan működjenek, további 128 alkalmazottra volna szükség – tájékoztatott Vass Mária.

A szolgáltatásokban dolgozó szakszemélyzet átlag nettófizetése 2200 -2300 lej. Kovászna megyében a vezérigazgatóság 1044 kiskorú gyermekről, 47 fogyatékkal élő felnőttről és 82 idős személyről gondoskodik, ezenkívül 5401 fogyatékkal élő felnőttnek és 613 fogyatékkal élő gyereknek biztosítja a törvény által szavatolt juttatásokat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS