2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis szerint a kormány a hibás a sertéspestis gyors terjedése miatt

2018. augusztus 29. 15:14, utolsó frissítés: 15:14

Felkészületlenséggel és mulasztással vádolta szerdán Klaus Johannis elnök a kormányt az afrikai sertéspestis terjedése miatt, és sürgősen valamennyi szükséges intézkedés meghozatalát követelte a kórokozó megfékezése érdekében.


Johannis egy közleményben bírálta a szociáldemokrata kabinetet.

Az államfő szerint mindazoknak, akik eddig nem kezelték megfelelően ezt a válságot, vállalniuk kell a felelősséget. Legfőbb feladatként a kórokozó terjedésének megfékezését jelölte meg, valamint a pórul járt gazdák mielőbbi kárpótlását.

Az elnök szerint a hatóságok nem megfelelő hozzáállása a csőd szélére sodorta a gazdákat. Emlékeztetett, hogy jelenleg tíz megyében több mint 700 fertőzőgóc szerepel nyilvántartásban. Az elnök szerint a dél-kelet-romániai farmok lassan mind megszűnnek, a kár értéke több tízmillió euróra emelkedett, illetve több ezer munkahely szűnt meg.

Johannis figyelmeztetett, hogy jelentős kereskedelmi lehetőségektől estek el a román gazdák, aminek komoly következményei vannak a gazdaságra. Emlékeztetett, hogy a belföldi sertéshús-fogyasztás mintegy felét a kórokozó által sújtott kereskedelmi farmok biztosítják.

Az elnök szerint a hatóságok nem tájékoztatták idejében és hatékonyan a lakosságot a kórokozó terjedésének veszélyeiről. Úgy vélte, hogy „az igazságszolgáltatással háborúskodó kormány elfelejtett megküzdeni az afrikai sertéspestissel”.

Johannis szerint a kormány nem készült fel a beteg állatok elégetésére, az állatok szállításának nyilvántartása is hiányos, ami mind hozzájárul a kórokozó terjedéséhez.

A kormány korábban elutasította azokat a bírálatokat, melyek szerint nem intézkedtek volna megfelelően az afrikai sertéspestis ellen.

Szombaton jelentették be, hogy a kórokozó megjelent Románia legnagyobb farmján, a dél-keleti Brăila megyében, ahol mintegy 140 ezer állatot kell megsemmisítenie a hatóságoknak. Előtte már több mint 117 ezer sertést pusztítottak el egész Romániában, ahol tavaly júliusban mutatták ki először a kórokozót Szatmárnémetiben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS