2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rendkívüli tanácsülés Kolozsváron: döntöttek a bölcsődék felvételi rendszeréről és a városi kórház tatarozásáról

2018. augusztus 30. 08:32, utolsó frissítés: 10:27

Új bölcsődei felvételi kritériumrendszer lép érvénybe Kolozsváron, a megítélhető pontszámok módosulnak. A bölcsődékbe a 2018-2019-es tanévben felvételt nyert gyerekeket nem érinti a döntés, viszont az el nem foglalt helyeket és a hamarosan elkészülő Donát utcai bölcsődében létesülő 80 helyet már az új kritériumok alapján ítélik oda.


Az új felvételi pontrendszer szerint a kolozsvári állandó lakcím esetén szülőnként 5 pont jár, egyszülős családok esetében 10. Ezzel szemben ideiglenes tartózkodási engedéllyel (flotant) rendelkező szülők 2-2 pontot, ugyanebben a helyzetben levő egyszülős családok 4 pontot kaphatnak.

További 5 pont jár a gyesben nem részesült, de munkahellyel rendelkező szülő után, a gyesen lévő szülő pedig 5 pontot kap, ha a beiratkozás évében, augusztus 31-ig visszatér munkahelyére. A szeptember 1-je és december 31. között a munkahelyére visszatérő gyesen levő szülő 4 pontot, a következő év január 1-je és augusztus 31. között visszatérő szülő 2 pontot kap.

Ha a szülők tanulnak (egyetemisták, mesteri vagy doktori képzésben vesznek részt) akkor 5 pontot, egyedülálló tanuló szülő 10 pontot kap. Ha egy szülő több kritériumnak is megfelel (azaz dolgozik/visszatér a munkahelyre és tanul is), a pontokat nem halmozhatja, ilyen esetben maximális pontszámot kap.

Ha a családban az egyik szülő fogyatékkal él, 10 ponttal, egyedüli, fogyatékkal élő szülő esetén 20 ponttal egészül ki a pontszám. Ha a családban további, az elemi iskolát be nem fejezett gyermekeket nevelnek, gyermekenként 2 pont jár. A beiratkozások jövőtől kezdődően, tehát a 2019-2020-as tanévre júniustól szeptemberig történnek, a kérelmek elbírálásának eredményét a www.creseclujnapoca.ro oldalon tüntetik fel.

Átfogó hőszigetelési és energiatakarékosságot növelő munkálatokat végeztet a kolozsvári önkormányzat a városi kórház épületén.

Erre 24,3 millió lejt fordít a kolozsvári önkormányzat. Az összegből finanszírozzák a külső falak szigetelését, kicserélik a nyílászárókat, az épület alagsora fölé és a tetőre is szigetelés kerül, illetve ahol indokolt, az épület struktúráját is megerősítik. Az épület melegvíz-elosztó, fűtés-, szellőztető- és klímarendszerét is felújítják, korszerűsítik, továbbá a villanyégőket energiatakarékos, hosszú élettartamú égőkre cserélik.

„Az energiatakarékossági szempontok szerint történő épületkorszerűsítés célja az éves széndioxid-kibocsátás négyzetméterenként 32 kilogramm alá csökkentése, és az éves energiaszükséglet legalább 10%-ának megújuló energiaforrásból való biztosítása” - mondta el a hamarosan elkezdődő munkálatok kapcsán Oláh Emese alpolgármester.

A munkálatok összköltségének 85%-át európai uniós alapokból finanszírozzák, 13% állami költségvetésből kerül ki, a kolozsvári önkormányzat pedig 2%-os, azaz közel félmillió lejes önrésszel járul hozzá a projekthez.
(Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS