2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vincze Loránt: Románia nem látszik Brüsszelben

2018. augusztus 30. 09:50, utolsó frissítés: 09:50

Vincze Lóránt, a FUEN elnöke a Vásárhelyi Forgatagon elmondta, hogy Romániának nincs európai lobbiereje, annyira lekötik a belpolitikai csatározások, hogy nem is tudja, miért harcol Brüsszelben, nincs határozott álláspontja a nagy uniós témákban.

„Brüsszelben Románia nem látszik, ami különösen problémás most, amikor az ország az unió soros elnökségének átvételére készül” – mondta a FUEn elnöke.

A Teleki Téka udvarán zajló rendezvényen Vincze Loránt köszönetet mondott a Szövetség megyei szervezetének és a megye magyarságának a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatásáért. Kovács Levente, az RMDSZ Maros megyei ügyvezető elnöke elmondta: –„a megyében 51 ezer és Marosvásárhelyen 13 ezer aláírást gyűjtöttek.

Egy három hónapos, szeptembertől decemberig tartó kampány zajlott, hosszú folyamat volt, amely nehezen indult be, de sikerült eljuttatnunk az üzenetünket a polgárokhoz, akik megértették, miért fontos ez az ügy.”

Valamint elmondta: a Nyárádszereda polgármesterére, illetve a megyei tanács elnökére a közösségi szimbólumok használata miatt kirótt tetemes pénzbírságok, a visszaszolgáltatási folyamat visszásságai a Bánffy-erdő vagy a Batthyáneum esetében világosan mutatják, hogy az országban komoly problémák vannak. A Minority SafePack nyomán születendő uniós kisebbségvédelmi kerettörvény pedig egy újabb jogalapot jelenthetne, amire hivatkozva megelőzhetőek lennének a hasonló esetek.

Vincze Loránt hozzátette: az uniós jog sajátja, hogy ha elfogadták a tagállamok, akkor kötelezővé válik, és be nem tartása esetén kötelezettségszegési eljárás indul, ami pénzbírsággal járhat –ezért erősebb kényszerítő erővel bír, mint a Románia által ratifikált nemzetközi egyezmények. Az uniós kisebbségvédelmi ernyőszervezet vezetője problémásnak nevezte, hogy a román bíróságok, szembemenve az általános joggyakorlattal, korlátozó értelemben hivatkoznak a törvényekre: bár azok nem tiltják a közösségi szimbólumok használatát vagy a kisebbségek nyelvén való feliratozást, a bíróságok gyakran döntenek úgy, hogy a törvény nem rendelkezik ezekről, tehát tilosak.

Vincze úgy vélekedett: –„a romániai szembenállás nem jobboldal és baloldal között van, ennél sokkal mélyebb szakadékok vannak a társadalomban. A romániai politikában semmi nem fekete-fehér, és amikor az RMDSZ mérlegel, csupán a szürke különböző árnyalatai között válogathat.

Semmivel sem lenne elvszerűbb döntés a jelenlegi ellenzéket támogatni, csak azért, mert jobboldaliak, ezek ugyanis valójában nem jobboldali alakulatok, viszont egyre erőteljesebben nacionalisták, nem kínálnak jövőképet, illetve nincs parlamenti többségük. Az erdélyi magyarságnak számos konkrét ügye van, amelyek megoldásához parlamenti többséget kell szervezni.”

Az Európai Unió jelenlegi állapotáról beszélve Vincze Loránt úgy vélekedett: –„a bevándorlás olyan folyamatokat indított el az unióban, amelynek következtében nagyon élesen merül fel a kérdés, hogy mi számít európainak és mi nem számít annak. A következő időszakban felerősödik az európai identitásról szóló vita, a szuverenisták, a nemzeti közösségek támogatói az őshonos kisebbségeket ebben az értelemben saját társadalmuk és az európai társadalom részének tekintik. Ilyen tekintetben vízválasztónak tekinthető az őshonos, történelmi kisebbségek ügye” – mondta a FUEN elnöke a Vásárhelyi Forgatagon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS