2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyógyszerek nélkül maradhatnak a romániai HIV-betegek

2018. augusztus 30. 14:02, utolsó frissítés: 14:02

A HIV/AIDS-fertőzött Személyek Szervezeteinek Országos Szövetsége (UNOPA) felhívta a kormány figyelmét arra, hogy amennyiben nem intézkedik sürgősen a HIV-betegek kezelésére szánt gyógyszerek anyagi támogatását illetően, akkor hamarosan a Romániai megyék fele a szükséges gyógyszerek nélkül fog maradni.

Ha a költségvetésből nem sikerül megoldani a gyógyszerek anyagi finanszírozását, akkor szeptember elején 5000, míg szeptember 10-e után összesen 12000 HIV-beteg személy gyógyszerellátása kerül veszélybe.

A szervezet szerint, ha a helyzet nem oldódik meg sürgősen és a betegek nem részesülnek megfelelő kezelésben, az csak növelni fogja a további fertőzések kockázatát.

Az UNOPA által kibocsájtott nyilatkozat beszámol arról is, hogy a jelenlegi helyzetet az váltotta ki, hogy az Egészségügyi Minisztérium csupán augusztus végéig biztosította az idei költségvetésben az HIV-beteg kezelésére szánt gyógyszerek anyagi finanszírozását.

„Kérjük a minisztériumot, hogy sürgősen cselekedjék az ügyben, hogy a HIV-fertőzött betegek élete ne kerüljön veszélybe. Hisszük, hogy a kormánynak a vészhelyzeti alap felhasználásával lehetősége van a helyzet megoldására. (…) Hasonló vészhelyzet 2010-óta nem volt Romániában, a betegek kétségbeesettek. Románia törvényei biztosítják a lehetőséget a HIV-betegek folyamatos kezeléséhez, ennek értelmében az UNOPA segíteni fogja az érintetteket, hogy kártérítést követeljenek a bíróságon, amennyiben az életük veszélybe került” - nyilatkozta Iulian Petre az UNOPA ügyvezető elnöke. (unopa.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS