2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hamarosan az elemi osztályokban is szakképzett román tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet

2018. augusztus 31. 11:57, utolsó frissítés: 12:00

A kormány rendelettel módosította a tanügyi törvényt: a kisebbségek nyelvén oktató elemi iskolákban is szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet.


A Hivatalos Közlönyben kedden közölt törvénymódosításról a Krónika napilap számolt be pénteki számában. A lap által megszólaltatott oktatási szakemberek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a minisztérium bármiféle elemzés, előkészítés nélkül vezetett be egy drasztikus módosítást.

A rendelet nem rendelkezik arról, hogy a módosítást mikor kell életbe léptetni, ám alkalmazása a 2018-2019-es tanév kezdetére lehetetlennek tűnik, hiszen azokban a megyékben, ahol nagyszámú kisebbségi osztály működik, hirtelen legalább száz román tanárt kellene előkeríteni, akik elemi osztályokban tartják a román órákat - írja a lap.

A tanügyi törvény előírja, hogy a kisebbségi oktatásban tanító pedagógusoknak ismerniük kell a diákok anyanyelvét, ám leszögezi, hogy kivételt képeznek a román szakosok.

A lap értesülése szerint a módosítást Valentin Popa oktatási miniszter szorgalmazta annak hatására, hogy folyamatosan érkeznek a tárcához a panaszok amiatt, hogy a magyar környezetben élő gyermekek nem tanulnak meg románul. A minisztert az is zavarta, hogy a tárcát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál is feljelentették a román nyelv oktatása miatt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási szakpolitikusa, Szabó Ödön a lapnak elmondta: a szövetség nem támogatja a szakmai előkészítés nélkül bevezetett módosítást. „Kísérletként ki lehetett volna próbálni, ám előtte mindenképpen ki kellett volna képezni a román tanárokat, hogy elsajátítsák az alsó tagozaton alkalmazható módszertant. Nem mindegy, hogy előkészítő osztályban kell betűvetést, alapokat tanítani, vagy ötödik osztályban irodalmat és kommunikációt. Az angol szakos tanárokat eleve erre is megtanítják, ám a román szakosokat nem” - részletezte a politikus.

Szabó Ödön szerint ha ebbe az irányba akart elmozdulni a miniszter, a módosítást fokozatosan kellett volna bevezetni, szakmailag komolyan előkészíteni, a pedagógusokat átképezni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS