2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már több mint 140 ezer disznót kellett elpusztítani a sertéspestis miatt

2018. szeptember 04. 09:32, utolsó frissítés: 09:32

Már több mint 140.000 sertést elpusztítottak a hatóságok az afrikai sertéspestis miatt, és a folyamatnak még nincs vége - közölte Petre Daea mezőgazdasági miniszter hétfő este az Antena 3 televíziócsatorna műsorában.


Daea arról beszélt, hogy Romániában jelenleg 4,5 millió sertést tartanak számon. 140.000 állatot el kellett pusztítani az afrikai sertéspestis miatt, de „három hónap, három hét és három nap alatt” újra lehet telepíteni a farmokat - fogalmazott a miniszter.

Mint elmondta, a fertőzésnek jelenleg 11 megyében összesen 178 gócpontja van, de „nem szabad eldramatizálni” a helyzetet, mert például Bihar megye településeinek mindössze 1,3%-a, Szatmár megye településeinek 1,1%-a érintett. Tulcea megye 184 települése közül viszont 74-ben kimutatták a sertéspestis jelenlétét, és Ialomiţa, valamint Konstanca megye 13%-a is érintett. „Az emberek azt hiszik, hogy az egész megyéről van szó. Ez még nem az egész megye. Ezzel csak pánikot keltünk, ami szerencsétlen helyzetet teremt” - mondta Daea az interjúban.

Leszögezte: akármennyire is „fájdalmas” a tenyésztők számára, az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezésére nincs más megoldás, mint a disznóállomány elpusztítása, ha felütötte a fejét a kór.

A mezőgazdasági miniszter arról is tájékoztatott, hogy tizenkét ország nyújtott segítséget Romániának a sertéspestis megfékezésére, miután segítséget kértek Brüsszeltől. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS