2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már Háromszéken is aggódnak a sertéspestis miatt

2018. szeptember 04. 11:04, utolsó frissítés: 12:24

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos szerint a felelőtlen emberek miatt jobban terjed az afrikai sertéspestis, mint a fertőzést hordozó vaddisznók miatt.


A főállatorvos olyan esetekről számolt be, amelyek Buzău és Tulcea megyében történtek meg, és ahol az emberi felelőtlenségnek köszönhetően terjedt tovább a fertőzés.

Tulcea megyében egy gazda levágta a megbetegedett disznóját és annak húsából kóstolót küldött Buzău megyei rokonainak. Azok megfertőzték saját sertésállományukat, azokat a disznókat is levágták és szétosztották rokonaiknak, mondta el a főállatorvos.

Sikó Barabási Sándor figyelmeztetett, hogy Romániában 3 hónaptól 6 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, ha valaki fertőzést terjeszt!

A főállatorvos elmondta, hogy a Kovászna megyei gazdák is érezhetően elkezdtek aggódni a fertőzés miatt, mivel megnőtt az azonosító fülszámok iránti igény.

Elmondása szerint sok gazda eddig elhanyagolta a nyilvántartást, most viszont ráébredtek, hogy ha beüt a vész és elrendelik az állataik kényszerlevágását, csak akkor kaphatnak kárpótlást ha rendben vannak a dokumentumaik. Háromszéken 42.500 sertést tartanak nyilván, ebből 6600 egyed a hét engedélyezett farmon van. (Marosvásárhelyi Rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS