2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor hajlik arra, hogy a házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre

2018. szeptember 04. 15:26, utolsó frissítés: 2018. szeptember 10. 11:09

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint október 7-ig semmiképp nem lehet majd lebonyolítani a család meghatározására vonatkozó alkotmánymódosítási javaslatról szóló népszavazás megszervezését.


Kelemen Hunor elmondta, hogy a referendumról szóló határozatnak még át kell mennie a szenátuson, majd azt követően egy 30 napos kampánynak is le kell zajlania a népszavazásig, ezért szinte lehetetlen, hogy a népszavazást október 7-én valóban megtartsák.

A szenátus jogi, illetve alkotmányossági bizottsága egyébként kedden kedvezően véleményezte a család meghatározására vonatkozó alkotmánymódosítási javaslatot.

Kelemen Hunor elmondása szerint az RMDSZ politikusai nem foglaltak egységesen állást ebben az ügyben, és nem is szükséges hogy agy adott, "nagyon merev" állásfoglalást képviseljenek, és eddig is mindenki a saját lelkiismerete szerint szavazott.

„A család fogalma az egy dolog, a házasság pedig egy teljesen más dolog. Nem köthetjük össze a család fogalmát a házasság fogalmával, mivel léteznek olyan családok, ahol különböző okok miatt csupán egyetlen szülő van, és nem mondhatjuk azt, hogy az ne lenne család. Létezik olyan család, amely nem házasság útján jött létre, de nem mondhatod a kisgyereknek, amikor óvodás, vagy amikor iskolába megy, hogy neked nincs családod, mivel a szüleid nem házasodtak össze”- érvelt az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor azt is kifejtette, hogy a házasság az egy teljesen más kérdés, és ebben a kérdésében ő konzervatívabbnak mondja magát, így hajlik arra, hogy elfogadja, hogy a házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre.

A szövetségi elnök szerint ugyanakkor lényegtelen, hogy mit szavaznak majd meg a romániaiak, hiszen a döntést illetően már létezik egy uniós szintű döntés, amely kötelezi Romániát arra, hogy elismerje az olyan uniós országokban kötött házasságokat is, amelyekben a házasságkötésre vonatkozó törvények teljesen másak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS