2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

E. Teodorovici: A költségvetés-kiigazítás késlekedése negatív hatással lehet a gazdaság egészére

2018. szeptember 04. 18:28, utolsó frissítés: 18:28

A költségvetés-kiigazítás késlekedése negatív hatással lehet a gazdaság egészére - jelentette ki kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.


'A költségvetés-kiigazítás késlekedése negatív hatással lehet a gazdaság egészére. Elsősorban a bérekről van szó: a szeptemberi hónap fedezetlenül marad egy sor állami intézménynél. (...) Ugyanakkor, költségvetés-kiigazítás hiányában fennakadások lehetnek a beruházásokban úgy központi mint helyi szinten' - nyilatkozta Teodorovici.

Véleménye szerint megyei utak, utcák és iskolák felújítása maradhat el, ha késik a költségvetés kiigazítása, de a sertéspestis miatt veszteséget szenvedett gazdák kártalanítása is csúszhat emiatt.

Veszélybe kerülhet az őszi mezőgazdasági munkálatok finanszírozása, és fennakadások jelentkezhetnek az egészségügyi ellátásban is - sorolta Teodorovici.

Klaus Iohannis államfő kedden jelentette be, hogy felfüggesztette a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülését, a kormánynak új költségvetéskiigazítás-tervezetet kell kidolgoznia, és meg kell magyaráznia azt is, hogy egy erős pozitív kiegészítéskor miért vágott le az állambiztonsági intézmények büdzséjéből.

'Nem volt konszenzus a tervezet kapcsán, így az nem kapta meg a CSAT jóváhagyását. Úgy döntöttem, hogy felfüggesztem a CSAT ülését, mert véleményem szerint a költségvetés-kiigazításra szükség van, de nem tekinthetünk el, és nem is akarunk eltekinteni az intézmények közötti lojális együttműködés elvétől. Így, a CSAT ülésének felfüggesztésével, lehetőséget teremtettünk a kormánynak, hogy újragondolja a költségvetés-kiigazítás tervezetét, hogy lemondjon arról, hogy megvágja az állambiztonsági intézmények büdzséjét, amit semmiképpen sem lehet egyszerű 'politikai fortélynak' nevezni, térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, az együttműködéshez, és amiként a helyzet normalizálódik, megkapja a CSAT belegyezését' - mondta Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta: amikor az állambiztonság terén tevékenykedő intézmények költségvetéséről van szó, a CSAT láttamozása nem fakultatív jellegű.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS