2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Benkő Erika szerint a magyar gyerekek román oktatása nagyon átpolitizált

2018. szeptember 05. 09:45, utolsó frissítés: 09:45

A magyar közösségnek és a román államnak közös érdeke, hogy az országban élő magyar anyanyelvű gyermekek jól megtanuljanak románul. Jelenleg azonban sajnos az a helyzet áll fenn, hogy a legtöbb magyar gyermek Romániában jobban beszél angolul, mint románul – fogalmazta meg a szerdai, az alsóház plénumában elhangzott politikai nyilatkozatában Benkő Erika képviselő.


A képviselő szerint ennek számos oka van, de az egyik legfőbb az, hogy a magyar gyermekek román oktatása nagyon átpolitizált és e tekintetben elsősorban politikai álláspontok érvényesülnek, nem szakmaiak. Ezért van az, hogy nagyon sok magyar diák kitűnően fel tud mondani egy Eminescu verset, de nem képes egyszerű dolgokat elmondani román nyelven, mivel az oktatás nem a párbeszéd elsajátítására épül, hanem az irodalmi szövegek bemagoltatására és nyelvtani elemzésekre.

A sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es képviselő beszédében szemléletes példával nyomatékosította, hogy mit jelent egy idegen nyelv megtanulása a magyar gyermekeknek.

„Létezik egy osztályozás angol anyanyelvűek számára arra nézve, hogy bizonyos európai nyelvek milyen nehézségi fokozattal bírnak azok elsajátításakor. Ebben a kategóriában a román első szinttel bír, a magyar nyelv viszont négy pluszos fokozattal” – részletezte Benkő Erika.

Hozzátette: elgondolkodtató, hogy míg angolul könnyen megtanulnak a magyar gyermekek, a hasonló nehézségi fokozattal bíró románnal nagyon nehezen birkóznak meg, és ez az oktatás módszertanában rejlik: angolul beszélni tanulnak, míg románul verseket és archaikus szavakat.

A magyar gyermekeknek sokkal nehezebb átjutni a fenti okokból is azon a nyelvi hídon, ami megkönnyíti számukra a kommunikációt bármilyen indoeurópai nyelven, így románul is. A román oktatási rendszer megteheti, hogy akadályokat tesz ennek a hosszú és keskeny nyelvi hídnak a közelébe, de megteheti azt is, hogy akadálymentesíti és segíti a magyar gyermekek nyelvi előrejutását a román nyelv nagyon szükséges elsajátításában.

„Nagyra értékelem a tanügyminiszter azon igyekezetét, hogy megreformálja a magyar gyermekek román nyelvoktatását, de azt gondolom, hogy egy reális, sikeres változáshoz konzultálni kell a magyar pedagógus szervezetekkel és a magyar közösség politikai képviseletével. Bízom abban, hogy sikerül megnyugtató megoldást találni erre a sarkalatos kérdésre” – tette hozzá a képviselő.

Mint ismeretes az RMDSZ nem támogatja azt a sürgősségi kormányrendeletet, mely úgy módosította az oktatási törvényt, hogy a magyar nyelven zajló elemi oktatásban a tanítók helyett román szakos tanárok tartsák a román órákat. Az RMDSZ a rendelet parlamenti vitáján módosítást fog ezzel kapcsolatosan benyújtani. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS